Puan vermedi·272 syf.····Okunma: 18 Haziran 2024 04:05 Kitap Türk tarihinin en başından Orta Asya'dan başlayarak Osmanlı'nın doğuşuna kadar binlerce yıllık tarihi 250 sayfaya sığdırmış ki bu da ayrı bir başarı olarak nitelendirilebilir diye düşünüyorum.
Haliyle detaylı veya derinlemesine olmaktan ziyade biraz daha yüzeysel bilgi veriyor ancak bunu bir eleştiri olarak söylemiyorum çünkü kitap böyle bir şey de vadetmiyor zaten.
Okurken bildiğim şeyler olmasının yanında tarihe oldukça ilgili olmama rağmen ne kadar çok şey bilmediğimi de yüzüme vuran bir eser oldu. Lakin elbette önemli olan da zaten bilmediğin şeyin farkında ve öğrenme çabasında olmak.
Bunun yanı sıra tarihe ilgisi olsun olmasın herkesin tarihimizi öğrenmesi gerektiği fikrindeyim ve bu kitap da bunun için gayet güzel bir başlangıç kitabı. İlber Hoca'ya başlangıç kitabı olarak da yine gayet ideal keza benim de aynı şekildeydi ve kesinlikle hayal kırıklığına uğratmadığını söylemeliyim.
Kitabı okurken röportaj dinler gibi oluyorsunuz çünkü zaten röportaj minimalinde soru cevap şeklinde ilerleyen bir eser. Zaman zaman sözlük kullanmanızı gerektirecek sözcükler bulunuyor ancak ağır bir üslup söz konusu değil aksine gayet açık ve net bir anlatım var.
Ayrıca bence not alarak ve gerekli yerlerde araştırma yapılarak okunursa daha da verimli olabilir ve daha çok şey katabilir. Yalnızca bu kitap için değil tüm tarih ve kurgu dışı kitaplar için geçerli bir önerme bu bence. Zaten benim de o nedenle biraz uzun bir müddette okuduğum bir kitap oldu.
Kendi adıma benim kafamda bazı şeylerin şekillenmesine yardımcı oldu. İkinci kitapta tahmin edebileceğiniz üzere Osmanlı'nın başından itibaren günümüze kadarki süreci anlatıyor yakında edinip okumak istiyorum. Kesinlikle tavsiye ederim. Keyifli okumalar...