2023 60. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2023 23:21
SAYILARIN İZİNDE 2 SIRLAR KÜTÜPHANESİ İlk kitapta mahsur kalınan gizli piramitten başlıyor Cenk, Damir ve Profesörün yeni macerası. Kitabın ilk sayfalarında Kaprekar sabiti ile tanışıyoruz. İskenderiye’de geçiyor macera. Tabi ki İskenderiye kütüphanesi ve tarihinden okuyucuyu sıkmadan bahsediyor. Cenk’in gördüğü sanrılar kullanılarak Hypatia, Arşimet, Eratosten ile karşılaşıyoruz. Eratosten 6.sınıf matematik ders kitaplarından asal sayılar konusunda karşılaştığımız bir bilim insanı. Dünyanın yörüngesi vb çalışmalarına da değinilmiş. Damir’den saklanırken kütüphane de oldukça fazla vakit geçiriyorlar. Bu noktada Rhind Papirüsü de merak edenlerin araştırmaları için sayfaların arasına bırakılıyor. Ama bu kitapta en yoğun Bernoulli ailesinden bahsedilmiş. 3 nesilden çıkan 8 matematikçi arasındaki rekabete de değinilmiş. Meraklı öğrenciler mutlaka araştıracaktır. Matematikte ve günlük hayatta kullandığımız kelimelerin kökenine de değinilmiş. “Rızık kelimesi insan iradesi dışında yaratıcının verdiği nimet, risk ise insanın kontrol edemediği durumlar.” Yine kitapta uzunluk ölçüleri ile ilgili bazı bilgilere de yer verilmiş. Özellikle kralların uzuvlarının tüm ülkede uzunluk ölçüsü olarak kullanılmasının aslında felsefi, tarihi, sosyoloji ve matematik alanında oldukça geniş bir konuşma alanı yaratıyor. Hayyam ve kübik denklemlerden de Dünyanın yuvarlak olmasından kaynaklı konum hesaplamaya çalışılırken bahsediliyor. Bir sonraki kitap da Samoslu Pisagor ile bilgiler edineceğimiz bilgisi ile macera sonlanıyor. 192 sayfalık bir kitapta matematiğin tarihi ve matematikçiler ustaca sıkmadan merak uyandıracak şekilde verilmiş. Benim öğrencilerim en çok kedilerin Mısır’da neden önemli olduğu ile ilgili bölüm ve Arşimet ile ilgilendi. Özellikle Sirakuzada ki savaşı araştırıp ayrıca bir sohbet konusu yaptık. Öğrencilerle veya çocuğumuzla okuduktan sonra sohbet etmek istiyorsak harika bir kitap. Fazla ayrıntı vermek istemedim kitabın yazarının emeği var sonuçta. Ama mutlaka okuyun. Sınıf kitaplığınızda bulunsun.
Sayıların İzinde - Sırlar KütüphanesiAhmet Baki Yerli · Acayip Kitaplar · 202062 okunma