···Okunma: 16 Haziran 2024 00:00 Sofu derecesinde katolik bir babanın ve onun tahakkümü altındaki ailesinin yaşadıklarını 16 yaşındaki kızı Kambili'nin dilinden okuyoruz. Nijerya'daki diktatörlük rejimine karşı başlayan isyan ve iç karışıklıkların da arka planda işlendiği hikayede; sosyal statüsü ve ekonomik olarak iyi durumda olan babanın katı kurallarına göre yetiştirilen çocuklarının ve onların dünyayı, kendilerini tanıma serüveni. Babanın işkence boyutlarına varan baskıcı tutumu, ailede anne dahil herkese ulaşmaktadır. Birkaç günlüğüne 3 çocuğu olan halalarının yanına gidecek olmaları, Kambili ve kardeşi Jaja için çölde bulunmuş vaha gibidir. Kaldıkları süre içinde orada gerçek yaşamdaki zorlukları ve kendilerini tanıma fırsatı bulurlar. Bunun yanında iç savaş sırasında ailelerine dahi sirayet edecek bazı olayları da göreceklerdir. Kambili henüz yaşamadığı ilk aşkı da çok zarif ve beklenmedik bir biçimde hayatına girer. Hiç abartıya kaçmadan bir genç kızın yaşadığı naif ve saf duyguları okumak çok güzeldi. Misyonerlerin, sömürünün kol gezdiği Nijerya'da insanların nasıl bir bocalama yaşadığını açık bir şekilde okuma fırsatı bulacağınız bir kitap kesinlikle tavsiye ederim.