125 syf.
Puan vermedi
celal şengör: armstrong az bile anlatmış (!)
(bu uzun bir incelemedir. okuyana/okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.. incelemeyi uzun diye okumaya üşenen varsa incelemeyi ses kaydına alıp da buraya ekleyebilirim. maksat inceleme konusunda daha fazla insan bilgi/fikir sahibi olsun..) 12 haziran 2024 tarihinde uygulamada
Boşgezenin Kalfası
Boşgezenin Kalfası
adlı kullanıcının şu alıntısını gördüm; #243283138 alıntıda adı geçen
Bozkurt
adlı kitapta yazarın bahsettiği yalan yanlış düşünce ve iddialara karşı Mustafa Kemal Atatürk'ün dönemin akşam gazetesinde verdiği yanıtların bir araya getirilmiş hali olan
Atatürk'ün Armstrong'a Cevabı
adlı kitap geldi sonra aklıma..
Bozkurt
adlı kitap genelde eleştirel gözle değil de Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun ülkeye kazandırdıklarını ve türk milletini karalamak isteyenler tarafından belirli bir art niyetle okunuyor.. bunun üzerine yukarıda bahsettiğim alıntıda da dile getirildiği gibi bu kitap Mustafa Kemal Atatürk'ü seven, sayan, onun devrimlerine bağlı olan (söylem ve eylemleriyle bunu gösteren)
Celâl Şengör
Celâl Şengör
tarafından da Atatürk okuması/okumaları yapmak isteyenlere tavsiye kitap olarak sunuluyor.. bu incelemeyi celal şengörün bu düşüncesinin ne derece sağlıksız ve tehlikeli olduğunu göstermek, armstrongu incelememi okuyanlara tanıtmak, onun yazdığı kitabıyla (bence) neleri amaçladığını göstermek, Mustafa Kemal Atatürk'ün armstrongun bu kitabına karşı söylediklerini, yaptıklarını göstermek, armstrongun kitabının başka hangi Atatürk'ü karalayan kitaplara öncülük ettiğini göstermek, armstrong üzerinden türkiye cumhuriyeti-ingiltere arasında geçen olaylara bakmak gibi düşüncelerden hareketle yazıyorum.. konuyu, olayı okuyucunun aklında netleştirmek için adım adım gidelim ve önce
H. C. Armstrong
un kim olduğuna kısaca bir göz atalım.. francis harold courtenay lupin armstrong ya da yaygın olarak bilinen adıyla harold courtenay armstrong (h.c. armstrong); -ingiltere kraliyet okulunda aldığı eğitim sonrası mezopotamyadaki ingiliz keşif birliğine katılır.. -24 yaşında kutül amarede tümgeneral rütbeli townshend komutasındaki hint tümeni olarak bilinen ingiliz altıncı poona tümeniyle türklere esir düşer. -bağdat, musul, halep, mersin, ankara, kastamonu üzerinden istanbula getirilir. -merkezi esir kampı istanbuldan afyonkarahisara taşınınca, o da afyonkarahisara sevk edilir. -buradayken esir kampından kaçmaya çalışır, yakalanır.. enver paşaya küfreder, bu küfür ve hakaretinden sebep hücreye atılır.. -hücreden çıkartıldıktan sonra ayrıcalıklı muamele görür ve esir kampındaki subay ve erlerin sorumluluğu kendisine verilir. -I. dünya savaşı henüz sona ermeden esir kampındaki görevlilere rüşvet vererek türkiyeden kaçar. -1919/1920deki paris barış konferansına katılan ingiliz delegasyonu arasında suriye ile ilgili kurulan alt komisyon görevlisi olarak yer alır. -1920de istanbulun işgali sonrası istanbuldaki ingiliz yüksek komiserliğinde askeri ataşe yardımcısı olarak görev alır. *onun istanbuldaki görevleri; ingiliz genelkurmayı ile istanbuldaki ingiliz yüksek komiserliği arasında irtibatı sağlayıp veri akışını devam ettirmek, istanbuldaki osmanlının cephanelerine ve silahlara el koymak, el koyulan bu cephane ve silahları koruyup istanbuldaki kuvayi milliyecilerin bunları anadoluya kaçırmalarını önlemektir. -1923te istanbulun kurtuluşu sonrası istanbuldan ayrılır. -türkiyede I. dünya savaşında zarar gören türk/osmanlı yanlısı kişi ve grupların haricindekilerin zararlarını tazmin etmek için kurulan uluslararası komisyonun üyesi olarak 1927/1928 kışında tekrar istanbulda bulunur.. işte bu
24 ekim 1932de yeni bir kitabı çıkar. bu kitap,
Bozkurt
tur. arthur barker adlı bir şirket tarafınca yayınlanan bu kitapta Mustafa Kemal Atatürk'ü okuyucuya kötü, korkunç, çirkin olarak gösterme amacıyla kitap kapağına gerçek dışı bir Atatürk çizimi yerleştirilmiş altına da 'bir diktatörün samimi bir incelemesi' yazılmıştır.. i.hizliresim.com/28lg7tf.jpg kitap yayınlandıktan bir hafta sonra sunday times adlı gazete kitap kapağı hakkında şunları der; #243289259 ingilterede armstrongun bozkurt kitabının yayınlandığı bu aynı zaman aralığında ingiltere dışişleri resmi bir sunuşla Mustafa Kemal Atatürk'e 'official history of the dardanelles campaign' isimli kitabı takdim eder. (
Çanakkale
Çanakkale
adıyla türkçeye çevrilmiş
C. F. Aspinall Oglander
C. F. Aspinall Oglander
tarafından yazılmış kitap.. Atatürk bu kitabı da okumuştur; i.hizliresim.com/1qfxpyb.png
Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar
Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar
cilt:9, sayfa 63-71) bu iki kitabın aynı anda basılıp yayınlanması ilginç bir tesadüf müdür yoksa planlı programlı yapılmış bir ingiliz diplomasi örneği midir karar okuyucuya aittir.. aynı süreçte ingiliz dışişleri bakanlığı doğu sorumlusu a.k. helm ankaradaki ingiliz elçiliğine şu tavsiyelerde bulunur; -yüzbaşı armstrong kendisinin savaş suçlusu olarak türkiyede bir defa daha hapsedilmeyeceğine ikna edilmiş olduğu için bunun özgüveni ile bu kitabı yazmıştır. -kitabın ve içeriğinin yaratacağı olumsuzluğa karşı ingiltere bir şey yapamaz. -eğer türkler armstrongun kitabına tepki gösterirse ankaradaki ingiliz elçiliği bu kitabın ingiliz resmi çevrelerince yazılmadığını/yazdırılmadığını söylesin. -türkler ingilizlerin kendileri ve Atatürk hakkındaki gerçek düşüncelerini ankaradaki ingiliz elçiliğine sorarsa elçilik onlara 'official history of the dardanelles campaign' adlı kitapta yazılanları referans göstersin.. (bu kitapta Atatürk'e ve türk milletine övgüler vardır.. örneğin bakınız kitabın girişi; i.hizliresim.com/30yig07.png i.hizliresim.com/sxmrtyu.png -kitabın pdfsi bende mevcut, okumak isteyene gönderebilirim.-) 10 kasım 1932de ankaradaki ingiliz konsolosu j. morgan ingiliz dışişleri bakanlığı doğu sorumlusu a.k. helm'e 10 kasım 1932de gönderdiği gizli raporda şunları söyler; kitap (bozkurt) şu an türk liderler ve resmi çevrelerde olumsuzca karşılanmadı. ancak Mustafa Kemal Atatürk kitabın varlığından haberdar olabilir. 24 ekim 1932de ingiliz gazetesinde yayınlanan bozkurt kitabının tanıtım yazısından anadolu ajansının aynı gün haberi olmuş ve anadolu ajansı bunu hemen ertesi gün 25 ekim 1932de türk gazetelerinde yayınlandı. i.hizliresim.com/1unm0kl.png , i.hizliresim.com/if2y3y6.png bunun yanında Mustafa Kemal 29 ekim cumhuriyet balosunda bana (ingiliz konsolosuna) bir şey demedi, hatta ingilizlere güvendiğini ve ingilizleri arkadaşı olarak kabul ettiğini söyledi.. (bkz. orijinal evraklar; i.hizliresim.com/164x4s3.png , i.hizliresim.com/or95902.png , i.hizliresim.com/o7cdvyl.png ) ankaradaki ingiliz konsolosu j. morgan bu gizli rapordan bir ay sonra da ingiliz dışişleri bakanlığı doğu sorumlusu a.k. helm'e 10 aralık 1932de gönderdiği yine gizli olan raporda şunları söyler; türk basınında şimdiye dek bozkurt kitabı hakkında yazılmış bir yazı yoktur. ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kitaba, ve içindekilere kızdığını duydum. Mustafa Kemal Atatürk'ün necmettin sadaka bu kitapta yazılanlara cevap mahiyetinde yazı yazdırıp akşam gazetesinde yayınlanması talimatını verdiği söylentisi var. ingiliz gazeteleri ve ingiliz yazarlarının kendi kibir ve kinlerinden hareketle böyle şeyler yapmaları, yazmaları ingiltereye ve ingilizlere zarar verir. bu tarz yapılan işler uluslararası ingiliz sempatisini de baltalar. (bkz. orijinal evraklar; i.hizliresim.com/86wydc2.png , i.hizliresim.com/5nc4f90.png ) ankaradaki ingiliz konsolosu j. morgan 10 aralık 1932de a.k. helme gönderdiği bu gizli rapordan 12 gün sonra da ingiliz dışişleri bakanı sir john simona bu kez gizli olmayan şu yazıyı gönderir; spectator gazetesinde çıkan bozkurt kitabı hakkındaki yazı Mustafa Kemal Atatürk'ü gücendirdi. Mustafa Kemal Atatürk kitabın yalan ve iftiralardan oluşmasına gücendi. buna ek olarak, bir ingilizin şahsi görüşlerini anlatan bu kitap tüm ingilizlerin görüşü gibi sunulmuş ve bu düşünceden hareketle basılan kitap ingilizce konuşulan yerlere ulaştırıldığı için de Mustafa Kemal Atatürk bu duruma gücendi. bundan ayrı olarak 8-20 aralık 1932 tarihleri arasında akşam gazetesinde çıkan bozkurta cevap yazılarının ingiltereye ve ingiliz çıkarlarına resmi olarak türk tavrının etki edeceğini sanmıyorum. (bkz. orijinal evraklar; i.hizliresim.com/rmdzumd.png , i.hizliresim.com/gt4kht2.png ) ankaradaki ingiliz konsolosu j. morgan bozkurt kitabı özelinde ingiliz dışişleri bakanlığı doğu sorumlusu a.k. helm ile diplomasi trafiğini sürdürür ve a.k. helme 31 aralık 1932 tarihinde gönderdiği raporda şunları söyler; *mümkünse ingiltere bu kitap (bozkurt) sebepli ankaranın kabaran hisleri için bir şey yapsın. *ingiltereden tanınır birisi gelip Mustafa Kemal Atatürk ile röportaj yapabilir. *ingiltereden tanınır, adı bilinir bir kişi Mustafa Kemal Atatürk'e mektup yazabilir. *ingilterede tanınır, adı bilinir bir kişi bozkurt adlı kitapta yazılanları yalanlar mahiyette bir yazı, makale yazabilir. *Mustafa Kemal Atatürk'ün bozkurt adlı kitapta yalan yanlış anlatılmasına cevaben Mustafa Kemal Atatürk'ü doğru dürüst bir şekilde anlatan bir kitap yazılabilir. (morgan raporunda gazi enstitüsündeki bir ingiliz öğretim görevlisinin bozkurt kitabındaki olumsuzluğu kaldırıp Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçek kimliğini ortaya koyabilecek bir kitap yazabileceğini, yazılacak bu kitabın ingilterede basılabileceğini raporuna ekler.) j. morganın bu önerileri doğrultusunda altı ay sonra ingiliz dışişleri gazeteci, yazar, yayıncı vernon bartlett ile temas kurar ve bartlett'ten Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazı yayınlamasını ister. bartlett geç de olsa ingiliz dışişlerinin bu teklifine yanıt verir ve bu teklifi kabul eder; i.hizliresim.com/fb90jgk.png ve devamında vernon bartlett o sırada bbcde yayınlanan 'strong men of europe' adlı yazı dizisine ''strong men of europe VIII. the ghazi' başlıklı bir yazı dizisi ekler ve Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatır; i.hizliresim.com/b9rbxq3.png , i.hizliresim.com/bl8tg51.png , i.hizliresim.com/367seho.png , i.hizliresim.com/fbq47wd.png ) bozkurt kitabının yayınlanmasından hemen sonra olanlara dair sürece ingiltere tarafından bakıldığında bunlar olurken bu sürece genç türkiye cumhuriyeti nasıl bakmış, bu süreçte neler yapmıştı? - yukarıda da bahsettiğim gibi 24 ekim 1932de bu kitap basılır basılmaz kitaptan haberi olan anadolu ajansı hemen ertesi günü bu kitap hakkında vatandaşları bilgilendirici, vatandaşa kitabı tanıtıcı haber yayınlamıştı; i.hizliresim.com/1unm0kl.png , i.hizliresim.com/if2y3y6.png burada hakimiyeti milliye gazetesinde çıkan haber içeriği bakımından önemlidir; hakimiyeti milliye bozkurt kitabı hakkında şöyle der; 'aleyhimizde çıkan bir kitapta bile... / ... bu derece acı bir kitapta bile arsmtrong gazinin dehasını ve eserini takdir ve tebcil etmektedir(yüceltmektedir.)... bu konuya ingiliz diplomasisi özelinde yeri gelince tekrar değineceğim -
Atatürk'ün Nöbet Defteri 1931 - 1938
Atatürk'ün Nöbet Defteri 1931 - 1938
adlı kitapta da görüleceği üzere ( i.hizliresim.com/9x2vvrx.png ) Mustafa Kemal Atatürk 22 ve 23 kasım 1932 tarihlerinde akşam gazetesi sahibi necmettin sadak/sadık ile görüşür ve büyük ihtimal gazetede h.c. armstronga vereceği cevaplar hususunda konuşur.. - 4 aralık 1932 tarihinde bakanlar kurulunun alıp Mustafa Kemal Atatürk'ün onayladığı karar ile bozkurt kitabının ülkeye girişi yasaklanır, ülkedeki baskıları toplatılma kararı alınır. i.hizliresim.com/3w7ttky.png - 8 aralık 1932 tarihinden itibaren akşam gazetesinde Mustafa Kemal h.c. armstrongun hakkındaki asılsız iddialarına cevap verir; i.hizliresim.com/rhipg6y.jfif , i.hizliresim.com/b7t0y5x.jfif (adına inceleme yazdığım bu kitapta yazılanlar dönemin akşam gazetesinde yazı dizisi şeklinde 8-20 aralık 1932 tarihleri arasında basılıp yayınlanır..) - 26 aralık 1933 tarihinde bakanlar kurulunun alıp Mustafa Kemal Atatürk'ün onayladığı karar ile bozkurt kitabından bölümler paylaşan paris menşeli le mois adlı derginin ülkedeki sayılarının toplatılma kararı alınır. i.hizliresim.com/am3haso.png - 11 ekim 1934 tarihinde bakanlar kurulunun alıp Mustafa Kemal Atatürk'ün onayladığı karar ile paris menşeli journal des debate gazetesinin bozkurt kitabından bölümler paylaştığı 27 eylül 1934 tarihli sayısının ülkeye girişi yasaklanır. i.hizliresim.com/llgb5dc.png , i.hizliresim.com/azyzt86.png , i.hizliresim.com/gjq3tee.png , i.hizliresim.com/p8e2m8p.png , i.hizliresim.com/sywqfir.png bu süreçte türkiye cumhuriyeti topraklarına girişi yasak olan bozkurt kitabı kısa sürede ya çok talep gördüğünden ya da ingilizlerin basıp propaganda amacıyla ingilizce konuşulan ülkelere yaymasından (bence ikincisi) sık sık baskısı tükenir ve kitabın yeni baskıları basılır; i.hizliresim.com/8qnla5u.png 1935 tarihine dek arthur barker şirketince şu kapakla basılan i.hizliresim.com/28lg7tf.jpg bozkurt kitabını 1935 yılında albatross şu kapakla, i.hizliresim.com/hqahk4g.jfif , 1937 yılında da penguin yayınları şu kapakla, i.hizliresim.com/2bk8dk8.jpg basıp satar.. (kapakta korkutucu Atatürk resminin olmaması ve artık diktatör yazmaması hususunda türkiye cumhuriyetinin yaptığı baskının bir etkisi var mıdır? bence yoktur. zira o yıllarda bu yayınevleri basım hakkını elinde bulundurdukları çoğu kitabı yine bu kitapların şablonlarına uygun olacak şekilde sade bir kapak ile okuyucularına sunmuştur.. şimdi de kitapta bahsedilenlere ve bunları alıntılayıp Mustafa Kemal Atatürk'ün ne şekilde cevap verdiğine* bakalım. (*'verilmiş olan yanıtın eda ve üslubundan da anlaşılacağı üzere bu yazıların dörtte üçü Atatürk tarafından dikte ettirilmiştir. bunun en çürütülemez örneği, Atatürk'ün anasından "zübeyde", kendisinden de sadece "gazi" diye bahsetmesidir. bütün bu yanıtlar büyük Atatürk'ün ağzından çıktığı gibi kaydedilmiş ve aynen yayımlanmıştır.' der sadi borak ve bu bana da böyleymiş gibi geliyor..) 1- armstrongun zübeyde hanımın evliliğine dair yaptığı yanlışlık/çarpıtmaya dair; #243344173 2- fethi bey ve Mustafa Kemal arasındaki dostluktaki tarihi ve mekansal yanlışlığa dair; #243344539 3- Mustafa Kemal'in trablusgarpa doğru yaptığı yolculuğun güzergahının yanlışlığına dair; #243347294 4- Mustafa Kemal'in harbiyedeki öğrencilik zamanlarında gününü gün ettiği iddialarına dair; #243344589 5- Mustafa Kemal'in selanikte vatan adlı teşkilatı kuramadığı iddialarına dair; #243345921 6- Mustafa Kemal ve ailesi hakkında yapılan yanlışlıklara dair; #243343842 7- Mustafa Kemal'in okuduğu okulların sırasının karıştırılmasına dair; #243344322 8- Mustafa Kemal'in üvey babasının vefat tarihindeki yanlışlığa dair; #243345102 9-Mustafa Kemal'in Makedonya'da Üçüncü Ordu Erkân-ı Harbiye Reisi olduğuna dair; #243347113 10- Mustafa Kemal'in çanakkale savaşına katılışı ve paşa oluşu hususlarında yapılan yanlışlıklara dair; #243347755 11- birinci dünya savaşı sırasındaki doğu cephesindeki yanlışlıklara dair; #243347952 12- ayıcı arif konusunda yapılan yanlışlıklara dair; #243349725 13- I. dünya savaşı ve sonrasında anadoluda yer alan komutanların yer aldığı yerlerin ve zamanların yanlışlıklarına dair; #243350519 14- halide edipin büyük taarruza katıldığı tarih hususunda yapılan yanlışlığa dair; #243351215 15- Mustafa Kemal'in, "asker! hedefiniz akdeniz!" emrini büyük taarruz başlamadan önce vermiş olduğu iddiasının yanlışlığına dair; #243351443 16- Mustafa Kemal ve latife hanım arasındaki evliliğin nasıl gerçekleştiği hususundaki asılsızlığa dair; #243351622
Atatürk'ün Armstrong'a Cevabı
adlı kitapta bahsedilmeyen ancak bozkurt adlı kitabın tam metninde yer alan bir iki şeyi daha buraya ekleyeyim; -kitapta Atatürk'ün gelibolu savaşları sırasında olduğu zamanlara atfen yer alan çizim aslında Atatürk'ün gelibolu savaşları sırasındaki değil de büyük taarruz sırasında afyon kocatepede çekilen fotoğrafının çizimidir.. anadoluimages.com/p/mustafa-kemal... -kitapta süleyman şahın orta asyadan bozkurt armalı bir bayrakla anadoluya geldiği söylenir, hem de kitabın girişinde.. dakika 1, gol 1.. büyük selçuklu, anadolu selçuklu, suriye selçuklularının devamı değilmiş gibi gösterilir yani osmanlılar.. (ingiliz tarih yazımı uyarınca türklerin anadoludaki tarihi, kültürel, siyasi geçmişlerini yok saymaya mı çalışmıştır armstrong? belki evet, belki hayır..i.hizliresim.com/8uci1da.png , #243343186 -yine bu kitapta hürrem sultanın sarayda ermeni bir köleyle ilişkiye girdiğini ve bu ilişkinin sonrasında II. selimin dünyaya geldiği yazılıdır.. hürrem ve kanuni sultan süleymanın oğlu aslında yazara göre ermeniden olma bir pçtir.. i.hizliresim.com/dq1m7aj.png (kitapta Atatürk adına yazılan olumsuz, kötü, onur kırıcı şeyleri doğru kabul edip paylaşanlar bundan bahsetmez mesela..) kitapta Mustafa Kemal Atatürk'ün içkici, ayyaş, süslü kadınlar peşinden koşan, zalim, despot, homoseksüel olduğu ya direkt ya da dolaylı olarak farklı bölümlerde anlatılır, okuyucunun bilinçaltına bunlar ilmek ilmek işlenir.. burada bozkurt adlı kitabın incelemesini yapmadığım için tüm bunlara değinmeyeceğim.. kaldı ki değinmek istesem dahi bunu buraya inceleme yazarak değil bu kitaba deyim yerindeyse bir reddiye kitabı yazarak değinmem gerekir.. Atatürk hakkında o kadar çok olumsuz şey içeriyor ki bu kitap.. kitaba ve içeriğine bakmak isteyenler için kitabın orijinal baskısının ingilizce versiyonunun linkini şuraya ekleyeyim, isteyen gidip baksın kitaba; archive.org/details/in.erne... kitap bence ingiliz diplomasisinin güzel bir örneği, ingilizlerin sahada ve masada alt edemediği Mustafa Kemal Atatürk hakkında dezenformasyon yaparak onu alt etmeye görece dünya halkları ve türk halkı gözünde küçük düşürmeye yönelik bir çalışma.. kitapta da buna dolaylı olarak değiniliyor; #243283766 , #243284389 , #243286140 armstrong bunu o kadar profesyonel yapmış ki kitabında Atatürk'ü çeşitli hasletlerini öne çıkarıp överken ara ara alt metinlerde onu yerden yere vuruyor, deyim yerindeyse armstrong Atatürk'ü sevip okşarken dövüyor.. yanılmıyorsam, 'eğer bir nehirde iki balık kavga ediyorsa, bilin ki oradan az önce uzun bacaklı bir ingiliz geçmiştir.' şeklinde bir söz var.. bu söz bu kitap için cuk oturuyor.. mesela Atatürk'ü sevip sayan bir kişi armstrongun kitabında Atatürk'ü övdüğü kısımları karşısındakine anlatırken, karşısındaki Atatürk'ü sevip saymayan bir kişiyse bu kişi armstrongun sözleriyle Atatürk'ü övene; 'öyle ama bu kişinin kitabının sansürsüz metninde Atatürk için şunları şunları söylüyor..' diyor ve hoop konu tartışmaya dönüyor, iki balığın kavga ettiği bu sırada oradan ingilizleri temsilen armstrong geçip gitmiş oluyor.. muhtemelen kılıç ali, falih rıfkı atay da bu yanılgıya düşmüşler.. (bir de cemal granda var bu konuda ama o biraz farklı ona da değineceğim..) kılıç ali
Kılıç Ali Hatıralarını Anlatıyor
Kılıç Ali Hatıralarını Anlatıyor
adlı kitabını mart 1955te yayınlar.. bu kitapta kılıç alinin armstrong ile ilgili anlattığı şöyle bir anısı vardır; 'armstrong adındaki meşhur türk düşmanının yazdığı kitapta, Atatürk'ün aleyhinde bazı bölümler vardı ve bu yüzden de ülkeye sokulması hükümet tarafından yasaklanmıştı. Atatürk merak etti, kitabı getirtti. bir gece sofrada geç vakte kadar kitabı tercüme ettirerek okuttu, dinledi. armstrong, Atatürk'ün herkes tarafından bilinen içkisinden söz ediyordu. Atatürk kitabı sonuna kadar dinledikten sonra şöyle dedi: "bunun ülkeye sokulmasını yasaklamakla hükümet yanlış yapmış. adamcağız yaptığımız sefahati eksik yazmış. bu eksiklerini ben tamamlayayım da kitaba izin verilsin ve ülkede okunsun." i.hizliresim.com/1dawwkl.jpg , i.hizliresim.com/cqibucg.png kılıç alinin bu anısının da yer aldığı kitabın yayınlanmasından üç yıl sonra falih rıfkı atayın çankaya isimli kitabı 1958de iki cilt olarak yayınlanır.. i.hizliresim.com/jx3vv9n.jpg , i.hizliresim.com/hfrfqke.png falih rıfkı atay, 'Atatürk övülmekten hiç şüphesiz hoşlanmakla beraber, meselâ, türkiyede yayınlanmasına izin verilmiyen armstrongun bozkurd'u kendi üzerine yazılmış eserler arasında en beğendiği idi. bu kitabın haksız ve yanlış, hatta doğru da olsa yazılmasını hoş bulmıyacağımız tarafları olsa bile, Atatürk'ün şahsiyet ve karakter sırlarına hayli yaklaşan bir tarafı olmalı idi.' diyerek kitap hakkında kendi görüşünü söyler.. peki diyelim ki falih rıfkının dediği gibi Atatürk bu kitabı beğendi, peki neden kendisi hakkında yazılan olumsuz bölümleri sansürleyip bu kitabı basıp yayınlamadı da toptan engelledi? bu sorunun cevabı
Yusuf Hikmet Bayur
Yusuf Hikmet Bayur
un 1973 yılında belleten dergisinin ekim sayısında anlattıklarında yer alıyor.. 1973 yılının ekim ayında çıkan belleten dergisinin 37. cildinin 148. sayısında yusuf hikmet bayur şunları söylüyor; 'Atatürk fransızcayı hele okurken iyi anlardı, karşısındaki çabuk konuşursa anlamadığı yönleri tekrarlattırırdı. konuşmaya gelince, pratiği olmadığından tam gereken sözcüğü bulmakta güçlük çekerdi. bu nedenle yabancılarla görüşürken tercüman kullanmayı daha uygun görürdü. genel sekreterliğim sırasında, armstrong'un the grey wolf (bozkurt) adlı eseri gelince, kendisine en ilginç parçalardan birkaçını türkçeye çevirerek okudum. eser saçmalarla, yalan-yanlışlarla doluydu, ama ilgi çekiciydi. ''bunun çevirisini yaptıralım.” dedim. “uzun sürer, sen okuyarak çeviremez misin?” dedi. “cümle kuruluşu büsbütün başka iki dil arasında sözlü çevirme çok güçtür, denersem sizi sıkar, dilerseniz, fransızcaya çevirmeyi deneyeyim.” karşılığını verdim. “iyi öyleyse, başla.” dedi ve hemen o akşam başlayarak birkaç gün içinde çeviriyi sofra başında bitirdik. Atatürk'ün genel görüşü, eserin kendisiyle alayı kapsamakla birlikte daha çok türk ulusunu pek küçültücü olduğu ve kendisinin didinmelerine acıdığı yolundaydı.' ömrünü türke, türklüğe, bağımsız türk ülkesine, türklere adayan, bu hususlarda sayısız söz ve eylemleri olan bir adam kitapta kendisine dair söylenilen aslı astarı olmayan sözleri sansürleyip yayınlasa bu kez de türkçeye çevirdiği kitabı alıp okuyan türkler kendilerine yöneltilen hakaretleri okuyacaklardı.. armstrong kitapta türklerin medeni olmadığından, barbar vahşi olduğundan, doğulu (aşağılayıcı anlamda) bir kavim olduklarından, türklerin bir millet değil de bir aşiret olduğunu Atatürk'ün de bir milletin cumhurbaşkanı değil de bir aşiretin reisi olduğunu (oysa aynı kitabın başında armstrong Atatürk için 'çökmüş bir imparatorluktan bir millet yaratan adam..' diyor..) iddia ediyor.. yani türklerden gerek kendileri gerek ülkeleri gerekse de insanlık adına olumlu anlamda bir şey olmaz temasını işliyor armstrong.. oysa türklerden gerek kendileri gerek ülkeleri gerekse de insanlık adına olumlu anlamda çok şey olur.. (ben buna inanıyorum..) armstrong ve onun bozkurt adlı kitabından bahseden cemal granda var bir de.. Atatürk'ün hizmetçiliğini yapan cemal granda 4 mart 1959-31 mayıs 1959 tarihleri arasında şehir gazetesinde Atatürk ile olan anılarını anlatır. (yaklaşık 80 adet anı..) sonra bu gazetede anlatılan anılar 1971 yılında fer yayınları tarafından kitaplaştırılır (gazetede anlatılan yaklaşık 80 adet anıya yaklaşık 40 adet daha anı eklenerek kitaplaştırılır ama!)..
Atatürk'ün Uşağının Gizli Defteri
iş burada da bitmez aynı kitap 1973 yılında hürriyet gazetesi yayınlarının yaşantı dizisi başlığı altında bu kez de hürriyet gazetesi tarafından basılır..
Atatürk’ün Uşağı İdim
Atatürk’ün Uşağı İdim
(80+40 anıya +40 anı daha eklenerek.. kazan doğurdu olayı gibi, her yeni baskıda anı doğuruyor..) 1959daki gazetede yer alan anılarda, 1971de fer yayınlarının bastığı kitapta yer almayan cemal grandanın anısı 1973 yılındaki hürriyet yayınları baskısında yer alır.. i.hizliresim.com/8ceoj5k.png , i.hizliresim.com/b0v924e.png , i.hizliresim.com/px0431x.png oysa cemal grandanın 1973 yılında basılan kitapta bahsettiği bu anısını aynı yıl yukarıda da yazdığım gibi yusuf hikmet bayur hiç de böyle anlatmıyor.. ( belleten.gov.tr/tam-metin-pdf/1... s.10-11) peki cemal granda neden böyle yapıyor? cemal grandanın Atatürk'e dair anılarını anlattığı şehir gazetesinin menderes tarafından fonlandığı, cemal grandanın anılarını gazetede yayınlayan gazeteci turhan gürkanın cemal grandayı parayla tuttuğuna dair iddialar var.. konumuz bu değil uzatmayalım.. bu bir iddia olarak kalsa da şöyle bir şey var ki (bu bir iddia değil, çapraz okuma yapılınca görülen bir gerçek) cemal grandanın anıları toplumda ilgi gördükten sonra kitaplaştırılırken her iki farklı baskısında da cemal granda kendisinin şahit olmadığı bazı olayları şahit olmuş gibi yeni baskılara anlatıp ekliyor.. peki bunu nasıl yapıyor? falih rıfkı atay, kılıç ali, reşit galip gibi Atatürk ile anılarını anlatan kişilerin anılarını araklayarak.. cemal granda ve anılarını kitaplaştıranlar bu anıların bazıları üzerinde diğerlerinin anlattığı anılara benzemesin diye ekleme çıkarma da yapıyorlar anılara.. neyse konumuz cemal granda ve onun anılarının yer aldığı kitaplar değil, bu konuları merak edenler araştırabilir.. işte armstrongun yazdığı bozkurt isimli kitap zamanla her iki taraf için de (Atatürk'ü sevip sayanlar ve Atatürk'ü sevip saymayanlar) bir nevi rehber kitaba dönüşür.. Atatürk'ü sevip sayanlar kitapta anlatıldığı şekliyle Atatürk'ün nasıl kahraman, cesur olduğunu dile getirirken Atatürk'ü sevip saymayanlar da kitapta Atatürk adına yazılan aslı astarı olmayan şeyleri yazar gibi Atatürk'e yaftalamaya çalışır ve Atatürk'ün bu sebeple kitabı yasakladığını savunur.. ( belgelerlegercektarih.com/2021/08/26/arms... , belgelerlegercektarih.com/2014/05/19/m-ke... ) armstrong bozkurt adlı kitabının bir bölümünde şunları yazar; 'canlılık gücünün etkisiyle zinde olan ve yerinde duramayan Mustafa Kemal, türkiyenin diktatörüdür. o, asıl zamanının dışında doğmuş bir adam, bir anakronizm, bozkır tatarının genel niteliklerine sahip, korkunç, ilkel kuvvete sahip bir insandır. eğer Mustafa Kemal, bütün orta asya harekete geldiği devirde doğmuş olsaydı, süleyman şah ile birlikte, bozkurt sancağının altında ve tam bir bozkurt karakter ve cesareti ile atı üzerinde giderdi. o, sahip olduğu askeri deha ve duygularla, ne sadakat ve ahlak ile zaafa uğramayan acımasız azmiyle mükemmel bir timurlenk, yahut bir cengiz han olur, yabani süvarilerden oluşmuş görkemli orduların başında ülkeler fetheder, şehirler yıkar ve savaş ile barış arasında geçen zamanlarını zevk ve safa alemlerinde geçirirdi.' bu metin üzerinden yazarın Atatürk'ü timurlenk ile cengiz han ile bir tutup onu yücelttiğini savunanlar var mesela.. adam aslında Mustafa Kemal'in yanlış zamanda dünyaya geldiğini, timur, cengiz dönemlerinde dünyaya gelseydi vahşi ve barbar bir biçimde ilkel kuvveti ile şehirler yıkacağını barış zamanında sefaya dalacağını söylüyor.. bu da kâh alenen kâh dolaylı Mustafa Kemal'i kötülemektir.. Atatürk'e dair sevgimizden sebep bu kadar basit hataya düşmeyelim.. muhtemelen celal şengör de kitapta anlatılan Atatürk'ün hayatının anlatıldığı farklı bölümleri okuyunca olumlu anlamda etkilendi.. yani celal şengör de Atatürk'ü sevip sayan (bazıları) gibi kitaptaki Atatürk'ü aklındaki sevip benimseyip yaşattığı Atatürk ile eşleştirdi.. oysa Mustafa Kemal Atatürk kendimize, aklımızdakine benzettiğimiz için seveceğimiz, sayacağımız bir kişi olmaktan ziyade kendisine benzememiz gereken ve bunun için kendisini sevip saymamız gereken bir kişidir. bakın mesela şurada neler diyor celal şengör; youtu.be/BbxMjoyFPzg?si=... -kim ne derse desin armstrongun the grey wolf'ünü okuyacaksın.. -hayır efendim. grey wolf kitabı Atatürk'ü eleştiren, onu bel altı vuran bir kitap değil, okudum ben. -Atatürk ne demiş? ya yeteri kadar anlatmadı, soraydı da daha da ben söylerdim. -unutma o kitabın başında bir not var. 'benim bizzat görmediğim her şeyi ben Mustafa Kemal Paşa'nın ağzından dinledim.' diyor (armstrong). -... ve tarihi olaylarla karşılaştırıyorsun, doğru adamın dedikleri. -asım onu geçenlerde bir daha okumuş, 'ya diyor öyle bir gaza geldim ki, diyor, Atatürk muhteşem bir adammış.' -abicim ben sana bir şey diyeyim mi mümkünse ingilizce orijinalini de okusunlar. -o cevabı (
Atatürk'ün Armstrong'a Cevabı
) ben okumadım. çünkü emin değilim. -kitabı yasaklatıyorlar, Atatürk kızıyor kitabı niye yasaklatıyorlar diye. -dolayısıyla paşamın çevresi hoş değil, olamazdı da zaten. (celal şengör konuşurken arada garibim candaş tolga celal şengöre Atatürk'ün armstronga cevabı adlı kitabı söylüyor bir iki defa dilinin ucuyla.. üstelik candaş tolga bu Atatürk'ün armstronga cevabı adlı kitap için; 'Atatürk'ün cevabının olduğu bir edisyonu da okusunlar çünkü Atatürk'ün cevabı da muhteşem orada..' diyor.. e be candaş madem biliyorsun desene bunları celal şengörün orada çat diye yüzüne.. sorsan ya programıma konuk geldi ya saygısızlık olur diye demedim falan der muhtemelen.. (oysa her ikisi de Atatürk'ün her zaman her şartta doğruyu karşısındaki kim olursa olsun yüzüne açıkça söylemesini överler.. ama böyle aralarında al gülüm ver gülüm Atatürkçülük oynarlar yeri gelince de.. neyse..) celal şengörün videoda dediklerine yukarıda yazdığım hemen her cümlem bir cevaptır.. bir de celal şengör 'ya yeteri kadar anlatmadı, soraydı da daha da ben de söylerdim.' sözünü dayanak gösteriyor kendisine.. düz mantık bir örnek vereyim; mesela celal şengör yan yana olan iki dükkanından birisini sevdiği birine kira almaksızın bir yıllığına ücretsiz/bedelsiz kiralıyor.. devamında celal şengörün bu dükkanını ücretsiz/bedelsiz kiralayan kişi dükkan duvarını kırıp celal şengörün diğer dükkanına da geçiyor.. durumdan haberi olan celal şengör kendisini durumdan haberdar eden kişiye; 'az bile yapmış.. gelsin gtümü de sksin.' diyor.. bunu diyen celal şengör devamında elinde delillerle mahkemeye başvurup hakkını arıyor.. şimdi biz celal şengörün mahkemeye sunduğu fiziki delilleri görmezden gelip, 'yoo celal şengör hiç de dükkanını gasp edene karşı tavır almıyor, hatta gelsin gtümü de sksin diyecek kadar alçak gönüllü..' mü diyelim? -celal şengörün oğlu asım da aklında olan Atatürk'e armstrongun anlattığı Atatürk'ü benzetip akıntıya kapılmış muhtemelen.. (babası gibi..) armstrongun anlattığı olayları tarihi olaylarla karşılaştırıp kitapta anlatılanlardan emin olan celal şengörün Atatürk'ün armstronga cevabı kitabını da emin olmadığından okumaması ayrı ironik. e bu kitapta bizzat Atatürk armstrongun anlattıklarını tarihi olaylarla karşılaştırıyor.. -bir de Atatürk kızıyor kitabı niye yasaklatıyorlar argümanına sarılıp Atatürk'ün çevresindeki kötü kişiler kitabı yasaklattılar diyor celal şengör.. e be adam! kitap farklı ay ve yıllarda (yukarıda belgeleri paylaştım) defalarca yasaklanıyor, toplatılıyor.. ve bunlar bakanlar kurulunun aldığı kararın Atatürk tarafından imza edilmesiyle yapılıyor.. kitabın yasaklatılmasına kızan Atatürk farklı zamanlarda neden bu konu özelindeki farklı bakanlar kurulu kararlarını onaylayıp imza attı o zaman? -ayrıca kitabın 1935 baskısında hiç de celal şengörün dediği, 'unutma o kitabın başında bir not var. 'benim bizzat görmediğim her şeyi ben Mustafa Kemal Paşa'nın ağzından dinledim.' notu yok.. i.hizliresim.com/1fg20fe.png (önceki diğer baskılarında var mı bilmem..) buna ek olarak, türkiyede I. dünya savaşında zarar gören türk/osmanlı yanlısı kişi ve grupların haricindekilerin zararlarını tazmin etmek için kurulan uluslararası komisyonun üyesi olarak 1927/1928 kışında istanbulda bulunan armstrongun Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyet sonrası ilk defa istanbulu ziyaret ettiği 1 temmuz-30 eylül 1927 tarihleri arasında armstrong ile görüştüğüne dair bir veri de bulamadım ben.. neyse celal şengör emin ya armstrongun dediklerinden, biz de celal şengör gibi armstronga inanalım(!) bu arada celal şengörü ısrarla içinde bulunduğu bu vahim durum konusunda geçmişte 2020 yılında con sinov da uyarmıştı, bkz. x.com/lordsinov/statu... con sinovun bu uyarısından iki yıl sonra celal şengörün bozkurt kitabı hakkındaki düşüncesine dolaylı olarak diamond tema da bozkurt adlı kitap hakkında bir video çekerek cevap vermişti, bkz. youtu.be/8iFiaeSuDpc?si=... ( bu arada diamond tema yalnız değildir ) diamond temanın bu uyarısından iki yıl sonra da şimdi ben yazdığım bu inceleme ile celal şengörün bu düşüncesinin yanlışlığına dikkat çekmek istiyorum.. (con sinov ve diamond tema arasındaki ikişer yıl arayla yazma konusuna da uyum sağlamışım istemeden.) bu arada armstrongun bozkurt adlı kitabında Atatürk'e yönelttiği aslı astarı olmayan şeylerin bazıları ve benzerleri rıza nurun hatıratında da yer alır.. bence bu üzerinde durulması gereken bir konudur.. sevgili cihan oktay adlı genç bir tarihçi bu konu üzerine önemli çalışmalar yaptı, yazılar yazdı, videolar çekti.. bu tarihçi rıza nurun hatıratının ilk nüshasını 1932de bitirdikten sonra şubat 1934-1935 arasında hatıratının diğer nüshalarını yazarken bitirdiği hatıratının kenarlarına ekleme yaptığını da ortaya çıkarmıştı, bkz. i.hizliresim.com/j1chrm2.jfif konu rıza nur olmadığı için bu konu üzerinde de durmak istemem, sadece armstrong-rıza nur arasında yazılanlardan hareketle bağlantıyı bilsin okuyucular.. sonrasında yaptıkları araştırmalarla zaten gidecekleri yön belli eder kendisini bir şekilde.. (bence) şu çok açık bir gerçektir ki ingiltere, büyük britanya imparatorluğu, dönemin ingiliz politikacıları Atatürk'ü hiç unutmamışlar, onu bir tehlike olarak görmüşler ve çeşitli şekillerde onun imajını yaralamaya çalışarak kendilerine zarar gelmesini engellemeye çalışmışlardır. 1922de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, britanya imparatorluğunun egemenliği altındaydı ve bu toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kaplıyordu.. tr.wikipedia.org/wiki/Britanya_%... britanya imparatorluğu 1938de bile her şeye rağmen oldukça nüfuzluydu; tr.wikipedia.org/wiki/Britanya_%... işte bu yeni dünya düzeninin sömürgeci dünya gücünün elini uzatıp da elde edemediği bir ülke vardı, türkiye cumhuriyeti. onun üzerine elde etmek için uzattığı elini kıran da Mustafa Kemal Atatürk'tü. ingilizler bunu hiç unutmadılar ama Mustafa Kemal Atatürk de ingilizlerin yaptıklarını hiç unutmadı.. türkiye cumhuriyeti, türk insanı için ingiltereye karşı zamanındaki şu düşüncesini hep diri tuttu/tutmaya çalıştı Mustafa Kemal; #222045201 Mustafa Kemal ingilterenin milli mücadele sırasında yaptıklarını, yunana yaptırdıklarını, iç isyanları kışkırtmalarını, kürt isyanlarını fonlamalarını, türkiye cumhuriyetine uluslararası alanda çelme takmaya çalışmalarını, ingilterenin türkiye cumhuriyetini lozanda ısrarla tanımazdan gelmeye çalışmasını unutmaz.. (ingiltere türkiye cumhuriyetini musul sorunu nedeniyle tanımaz, mayıs 1924te yapılan haliç konferansında türkiye cumhuriyetinin musul ve kerkükü istemesi nedeniyle masadan kalkan ingiltere konuyu milletler cemiyetine götürmek için lozanı kabul eder (6 ağustos 1924). zira ingilterenin konuyu milletler cemiyetine taşıması için lozanı kabul etmesi şart. bu süreçte mart 1924te halifelik kaldırıldı diye ingiltere lozanı bir yıl sonra kabul etti diyen ileri zekalılara da çokça sevgiler(!).. ingiltere konuyu milletler cemiyetine götürdükten sonra da bölgede şeyh sait isyanının çıkarılmasını destekler.. ( #227919039 +
Kürt Milliyetçiliğinin Kaynakları ve Şeyh Said İsyanı
Kürt Milliyetçiliğinin Kaynakları ve Şeyh Said İsyanı
Kürt İsyanları
Kürt İsyanları
) Mustafa Kemal Atatürk ingilterenin yeni başkent ankarayı kabullenmek istemeyip ankarada konsolosluk açmamak için diretmesini de unutmaz, bkz. dergipark.org.tr/tr/download/art... Mustafa Kemal Atatürk ingiltere ile diplomasi konusunda ölçüyü daima korumaya çalışmıştır.. Mustafa Kemal Atatürk hayatının sonlarına doğru ingiltere ile olan ilişkilerinde görece daha yumuşamıştır.. (1936da dönemin ingiltere kralı VII. edwardın Atatürk'ü ziyaret ettiği süreç, sonrasında ingiltere ile karabükteki demir çelik fabrikası için yapılan ilk ticari antlaşma; x.com/kitap_vekultur/... , www5.tbmm.gov.tr/tutanaklar/KANU... artı kısaca diğer bilgiler; ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/mustafa-k... ) Mustafa Kemal ingilterenin sömürgelerinde adı duyulmaması, varlığı bilinmemesi gereken bir kişiydi, o ve onun yaptıkları ingiliz sömürgelerinde ne kadar bilinirse o kadar tehlikeli olacaktı.. yok eğer Mustafa Kemal Atatürk ingiliz sömürgelerinde bilinecekse de ingilizlerin istediği biçimde görünmeliydi.. zevk sefa düşkünü, idealistlikten uzak, boyalı kadınlar peşinde koşan, sürekli içki içen, despot, zalim, diktatör.. evet, Mustafa Kemal ingiltereye karşı başarılıdır, zafer kazanmıştır, muzafferdir ama onun başarısı, zaferi, muzafferiyeti sadece onun sağlığında hüküm sürecektir, onun vefatı sonrası barbar, vahşi, ilkel türkler onun izinden gidemeyecek denli çağdışıdır imajını yaymaya çalıştılar, Mustafa Kemal aleyhine propaganda yaptılar.. bu propagandaları milli mücadele sırasında dahi yapmaya çalıştılar, denizkartali.com/wp-content/uplo... , bbc.com/turkce/haberler... ingiltereden sömürgecilik bayrağını ikinci dünya savaşı ile devralan abd de bunu hala yapmaya devam ediyor; Atatürk, Atatürkçülük zıtları destekleniyor, Atatürk, Atatürkçülük rakipleri (şeriatçiler, islamcılar, dinciler, bölücüler, ayrılıkçılar..) bir araya getirilmeye çalışılıyor.. bunlar ve bunların temsilcileri, vakıfları, dernekleri fonlanıyor, bu görüşte olanlara özel/kamu sektöründe mevki makam veriliyor.. bunların sözleriyle, yayınlarıyla, söylemleriyle Atatürk ve Atatürkçülük yıpratılmaya hatta yok edilmeye çalışılıyor.. gaflet, dalalet, hıyanet sebepli bunlara meyledenler oluyor.. celal şengörün paylaştığım videosunda bir sözü var ya hani, 'dolayısıyla paşamın çevresi hoş değil, olamazdı da zaten.' bu doğru ama.. mesela 26 ekim 1938de Atatürk'ün sonsuzluğa ermesinden henüz iki hafta önce, yaşadığı onca rahatsızlık arasında Atatürk'e bakanlar kurulu aldığı bir kararı imza ettiriyor, hangi karar bu bu? şu karar; i.hizliresim.com/pcb8yj5.png kurt ziemkenin yazdığı yeni türkiye kitabının ülkeye sokulmasının ve satışının yasaklanması.. muhtemelen Atatürk rahatsızlığından sebep bu kitabı okuyamadan kendisine artık ne anlatılmışsa ona inanıp bu karara imza atıyor.. peki bu kitap neyden bahsediyor? şundan, ingiltere, kemalizmin hem din düşmanı hem kürt düşmanı olduğu propagandası yapıyor diyor kitap. aynı kitap şeyh sait isyanı konusunda, musul sorunu sırasında ingilterenin türkiye cumhuriyeti aleyhine yaptıklarından bahsediyor.. kitabın almancasının pdfsi şurada var; opendata.uni-halle.de//handle/1981185... ahmet taner kışlalı da zamanında bu kitaptan bahsediyor; i.hizliresim.com/fljuhlr.png işte Atatürk armstrongun bozkurt kitabının değil de bu kitabın yasaklanmasına kızardı bence.. yasaklama demişken Mustafa Kemal Atatürk'ün fani hayatı 6-7 sene daha uzun olsaydı bu kitabı 1940lı yılların ortalarında serbest bırakacağını düşünüyorum ben.. muhtemelen kitabın yasaklandığı zamanlar henüz yeni kurulmuş olan türk tarih kurumu (kuruluşu 1931) devrim tarihi, Atatürk'ün hayatı gibi konularda geniş ve derin çalışmalar yapıp bu çalışmalarını anadoludaki türk halkına okutacak ve böylece armstrong ve türevlerinin olumsuz söylemleri anadoludaki türk halkının aklını karıştırmayacaktı.. oysa Mustafa Kemal Atatürk sonrası türk tarih kurumu da yavaş yavaş amerikan/avrupa tarih yazımı etkisine girdi,
Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri Seti
Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri Seti
müfredattan çıkarıldı.. türk tarih kurumunda bu sorun hala devam ediyor; 2018de basılan
Atatürk'ten Mektuplar
Atatürk'ten Mektuplar
adlı kitapta Atatürk'ün afet inana yazdığı şu mektup yer almıyor; isteataturk.com/gorseller/15084... neden? mektupta Atatürk'ün yazdığı; 'vaziyetim şudur, bence doktorlar yanlış görüş ve hükümleri sebebiyle hastalık durmamış, ilerlemiştir..' cümlesinden dolayı.. kitabın pdfsi de şurada; dosya.hizliresim.com/TsHjI6axNZptqLZ... ttk sağ olsun farklı konularda da saçmalıyor, bkz. #238873376 yani; #224367197 konuyu iyice merkezden uzaklaştırıyorum sanırım, konuyu bağlayıp sonlandırayım.. bu uygulamada bugüne dek -maalesef- az okunan ama uygulama kullanıcılarınca daha fazla okunmasını istediğim konulara dikkat çekmek için kitap incelemesi yazmıştım.. bu incelemeyi de bu düşüncemden hareketle yazıyorum.. uygulama kullanıcılarının armstrong, bozkurt kitabı hakkında fikir sahibi olmalarını isterim, Atatürk'e armstrong eldiveni giyerek mesnedsiz yumruk atılmaya çalışılmamasını isterim, celal şengör dahi olsa bilginin kibirleştirdiği insanın gözünün nasıl da kör olduğunu görmelerini isterim.. bu konular özelinde burada 1 -yazıyla bir- uygulama kullanıcısına bile dokunursam kendimi mutlu hissederim.. Mustafa Kemal, Gazi Mustafa Kemal, Mustafa Kemal Atatürk ne benim kıt aklımla kendisini savunmamı gerektirecek denli basit ne de armstrong denen adamın hakkında atıp tuttuklarıyla aziz anısı zedelenecek denli sıradan bir insandır. Mustafa Kemal, Atatürk'tür; Atatürk, Mustafa Kemal'dir. bu onun için en kısa ve kapsamlı tanımdır.. kitabın okuyucusuna, okuyucularına şimdiden iyi okumalar dilerim.. ya da kitabın görece en son güncel okuması tarafımca yapılıp hakkında gerekli yazı da yazıldı. okuyana/okuyacaklara şimdiden hayırlı olsun. (= ek; yukarıda anlattıklarımın yer aldığı kitapların listesini de yorum olarak aklıma geldikçe eklerim..
Atatürk'ün Armstrong'a CevabıSadi Borak · Kaynak Yayınevi · 200045 okunma
··2 alıntı·
3.540 görüntüleme
bu arada
adlı kitabın türkçe ilk baskısı 1955 yılında
Peyami Safa
Peyami Safa
tarafından yapılıyor, sansürlenme sonrası 95 sayfası basılıp yayınlanıyor.. i.hizliresim.com/rxm3ez1.jpg aynı yıl
Niyazi Ahmet Banoğlu
Niyazi Ahmet Banoğlu
tarafından armstrongdan bozkurt Mustafa Kemal ve iftiralara cevap adında bir kitap da yayınlanıyor; d35fbhjemrkr2a.cloudfront.net/Images/Shop/20/... 1996 yılında
Bozkurt
adlı kitap türkçe yayınlandıktan sonra niyazi ahmet banoğlunun bu kitabı 1997 yılında
Atatürk'ün Armstrong'a Cevabı
adıyla ikinci kez yayınlanıyor..
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
adıma dedikleriniz için teşekkür ederim.. yazdıklarımı okuduğunuz, değerli bulduğunuz için de ayrı ayrı teşekkür ederim.. yazdıklarımın burada sınırlı da olsa karşılık bulması, amacına ulaşması beni mutlu ediyor.. beni mutlu ettiğiniz için de teşekkür ederim.. (= yazdıklarımın içerik olarak karşılık bulması beni mutlu ediyor.. bireysel ego sebepli yazdığımın karşılık bulmasına sevinmiyorum yani.. (demek istediğimi anlamışsınızdır gerçi ama yine de bu şekilde yazayım dedim, hani olur da bir başkası yazdıklarımı görüp, 'ne boş egolu biri bu..' falan demesin/düşünmesin diye..) (=
Çisem okurunun profil resmi
Elinize emeğinize sağlık, şahane bir rehbersiniz. Tek bir incelemenizden bir dolu not çıkarıyorum. Belirli aralıklarla birkaç kez daha okuyacağım elbette ki bilgileri iyice sindireyim. Lütfen yorumumu görecek arkadaşlarım da bu incelemeye zaman ayırsınlar. Tekrardan çok teşekkür ediyorum.
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
size cevap olarak yazacağım yorumu ayrı bir yorum olarak yazmışım.. 😅🥳🤦‍♂️🤦‍♂️ adıma dedikleriniz için teşekkür ederim.. yazdıklarımı okuyup değerli bulduğunuz için de ayrı ayrı teşekkür ederim.. yazdıklarımın burada sınırlı da olsa karşılık bulması, amacına ulaşması beni mutlu ediyor.. beni mutlu ettiğiniz için de teşekkür ederim.. (= yazdıklarımın içerik olarak karşılık bulması beni mutlu ediyor.. bireysel ego sebepli yazdığımın karşılık bulmasına sevinmiyorum yani.. (demek istediğimi anlamışsınızdır gerçi ama yine de bu şekilde yazayım dedim, hani olur da bir başkası yazdıklarımı görüp, 'ne boş egolu biri bu..' falan demesin/düşünmesin diye..) (=
Cemal Granda
Cemal Granda
nın 1971de fer yayınlarının bastığı
Atatürk'ün Uşağının Gizli Defteri
adlı kitapta şu şekilde bir anısı yer alır; i.hizliresim.com/3yvk4js.png (ingilizce bilmeyen Atatürk ingilizce yazılmış bir kitabı nasıl okuyacak? latife hanım kısmı ise evlere şenlik..)
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
incelemede bahsettiğim videoda ''celal şengörün dediği, 'unutma o kitabın başında bir not var. 'benim bizzat görmediğim her şeyi ben Mustafa Kemal Paşa'nın ağzından dinledim.' notu yok'' cümlemi de düzelteyim; söz konusu not kitabın 10. sayfasında yazıyor; i.hizliresim.com/g8m9iao.png armstrong; 'bozkurtumda kelimesi kelimesine aktarılan her alıntı ve konuşma -çok önemsiz olan ve kanıtları daha az kesin olan iki tanesi hariç- Mustafa Kemal tarafından sağlanmıştır veya ciddi şekilde denetlenen belgesel veya sözlü kaynaklardan elde edilmiştir. doğrulukları ve değerleri kabul edilmeden önce test edilmiş ve dikkatle tartılmıştır.' gibi bir şeyler söylüyor.. armstrong gerçekten de kitaba yazdıklarının doğruluklarını ve değerlerini kabul etmeden önce test etmiş ve dikkatle tartmış.. (yersen..)
Melek okurunun profil resmi
Bu muhteşem yazıda emeğin ve azmin için önce teşekkür ediyorum sonra da tebrik ediyorum
Grekov Kafkayevski
Grekov Kafkayevski
🙏👏
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
bu muhteşem yorumunda bana dediklerin için teşekkür ediyorum, sonra da uzuUun incelememi yorulup usanmadan okuduğun için tebrik ediyorum
Melek
Melek
🙏👏🙃🙃 şaka bir yana incelemelerde ve yorumlarda da yazdığım gibi bence önemli olan konu ve kitaplara burada görece sınırlı da olsa uygulama kullanıcılarının dikkatini çekmek beni mutlu ediyor.. (buraya yazdığım bütün incelemelerimi bu düşünceyle yazdım.. şu hariç; #91831115 bu incelemeyi de buraya ilk üye olduğumda kitabı okuduktan sonra ''inceleme ekle'' yazısını bir zorunluluk olarak algılamamdan sebep sallamasyon yazdım..) (= bu düşünceyle inceleme yazıyorum, uygulama kullanıcılarının (bence) önemli olduğunu düşündüğüm konulara farklı açılardan farklı bilgilerle (gerekirse yeniden) bakmalarını istiyorum çünkü.. (= sanırım bu düşüncem özelinde sizde de başarıya ulaştım.. bu güzel bir şey, çünkü bir, sıfırdan büyüktür.. (= (=
2 sonraki yanıtı göster
Mücahit Yeksoy okurunun profil resmi
Lord Kinross'un Atatürk kitabı da bence okunmaması gereken bir kitap. Okuduğumda ben beğenmedim (yazılan bilgilerin kaynağı ve doğruluğu şüpheli olmasını geçtim kendi içerisinde ard arda olan iki sayfada birbiriyle çelişen bilgiler sunuluyordu)ve biraz bir araştırmaya girince Prof.Dr Safa Gürkan'ın videosunda kitabın pek çok şaibe içerdiğini bu yüzden okunmasını önermediğini belirtmişti.
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
dediğiniz gibi o kitap da dikkatli okunmalı.. mesela o kitapta da Atatürk için homoseksüel deniyor; i.hizliresim.com/kgbj4xe.jpg bu tarz kitapları dikkatli okumayınca, üzerine araştırma yapmadan okuyup beğenip tavsiye edince kişi sıkıntı yaşayabiliyor.. bkz. x.com/diamond_tema/st...
E.K okurunun profil resmi
Bozkurt kitabını okudum evet üfürmeler var ama Mustafa Kemal yazılanları duyunca “bırakın yayınlansın az bile yazmış dediğini “ bir yerde okumuştum. Bu cevaplı kitabı okuyalım bakalım neler var ☺️
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
bence de cevaplı kitabı okuyun.. sonra da benim yazdığım incelemeyi okuyun.. 😎🙃🤗
Grekov Kafkayevski okurunun profil resmi
yazdığım incelemede; '-kitapta Atatürk'ün gelibolu savaşları sırasında olduğu zamanlara atfen yer alan çizim aslında Atatürk'ün gelibolu savaşları sırasındaki değil de büyük taarruz sırasında afyon kocatepede çekilen fotoğrafının çizimidir..' deyip Atatürk'ün büyük taarruz sırasında afyon kocatepede çekilen fotoğrafını paylaşıp kitapta Atatürk'ün çanakkale savaşlarına atfen büyük taarruzda çekilen fotoğrafının çizimini paylaşmayı unutmuşum, burada paylaşayım; i.hizliresim.com/or080pf.png incelemede paylaşmışım ama fotoğrafın orijinalini de burada tekrar paylaşayım; anadoluimages.com/p/mustafa-kemal... sinifsan.com/imajlar/bayrakr...
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.