2024 40. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2024 11:29
Kütleçekim son zamanlarda okuduğum en iyi popüler bilim kitabı diyebilirim sanırım. Hepimiz yer çekimini hissediyoruz fakat kaç kişi doğanın bu kuvvetinin gerçekten ne olduğunu biliyor ya da matematiksel olarak onun etkilerini hesaplayabiliyor? Bu kitap lise seviyesinde matematik bilen herkesin çok az bir uğraşla elimizdeki en modern kütleçekim kuramı olan Einstein genel göreliliğini anlamasını sağlamaya çalışıyor. Kitap o kadar güzel yazılmış ki konu gerçekten herkesin anlayabileceği en basit seviyeden yavaş yavaş daha karmaşık noktalara çok akıcı bir şekilde ilerliyor. Kitap minimum seviyede matematik içeriyor fakat anlaması gerçekten çok basit bir seviyede. Bununla yetinmek istemeyenler için kitabın sonunda yaklaşık 15 sayfalık bir ek bölümü var. Burda ise eğri uzayzaman, Riemann geometrisi, Minkowski uzayı ve sonunda da genel göreliliğin matematiksel altyapısı sunuluyor. Bu bölüm gerçekten de çok hoşuma gitti. Fiziğe meraklı herkese kitabın bu ek bölümünü atlamamaya dikkat etmesini tavsiye ederim. Ayrıca kitabın kendisi kadar çevirisi de çok başarılı. Aynı zamanda hocam da olan Tonguç Rador'u bu konuda tebrik ettim. Gerçekten emek verildiğini gösteren bir iş var ortada.
KütleçekimA. Zee · Ginko Kitap · 201936 okunma