2024 8. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2024 00:00
Nasıl ölünür? Evet, bir gün hepimizin bedeni ölecek ve toprakla bütünleşeceğiz. Belki ölümü bekleyeceğiz saatlerce, günlerce... Belki de ansızın bizi yakalayacak ölüm. Belki sevineceğiz ölüm için belki üzüleceğiz. Ölüm için sevinilir mi demeyin, evet, seviniliyormuş. Bu kitapta 5 farklı yaşam standartlarında olan 5 farklı insanın 5 farklı kısa ölüm hikayesi anlatılıyor. Bazıları ölüm esnasında ruhundaki acıyla hayata veda ediyor bazıları ise artık rahata ereceğini düşünüyor. Ve onlar öldükten sonra... Çevresindekiler yine hemen -gerçekten hızlı bir şekilde- hayatlarına devam ediyorlar. Bubu açıkça okumak istemsizce kalbimi burktu. Bilmiyorum, kim olursa olsun bir süre ölülerin yasları tutulması gerektiğini düşünürüm. Hayatın yoğun temposu, hayatta kalmaya devam etmek için kaybolan bir yaşamı gördükten sonra hızlıca girişmeleri beni biraz sorgulattı. Bazı cümleler kendi ailemden birilerinin hatta kendimin ölümü üzerine düşündürttü. Özellikle de "Ticarette işler böyledir: İnsan tedavi olmaya zaman bulamadan ölür." alıntısı. Zira benim babam da ticaretle uğraşıyor ve bu beni biraz sarstı. Ölüm gerçekten sadece bedeninin ölmesi midir peki? Her gün daha da fazla yalnızlaştığını hissettiğinde, öylesine de olsa sana "nasılsın?" diye soracak bir insan bile kalmadığında, umutların tükendiği yerde amacın kalmadığında, heveslerine gücün yetmez hale geldiğinde... Tüm bunlar aslında ölüm değil midir? Ya da ölüm anında hissedilmez mi? Belki de nasıl ölünür sorusunun cevabı yalnızlıktır. Bu kitapta iliklerime kadar yalnızlığı hissettim. Gece 4'te aniden uyandığımda uykumun gittiğini fark ettim, bir süredir aklımda olan bu kitap aniden aklıma geldi ve anında okumaya başladım. Bilmiyorum, belki de içime doğdu. Benim incelemelerime biraz bakmış biriyseniz zaten böyle anlara inandığımı bilirsiniz :) Zaten kısacık bir kitap en fazla 1 saatte rahatlıkla bitirirsiniz. Bence bir şans vermeyi deneyebilirsiniz. Fakat hayat sevincinizin aşırı yüksek olduğu, hiçbir şeyi sorgulamak istemediğiniz zamanlarda okumamanız gerektiğini düşünüyorum.
Nasıl ÖlünürEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202424,3bin okunma