···Okunma: 30 Haziran 2024 13:06 İvan İlyiç'in ölümü
Edebiyatımızın en önemli yazarlarından olan Tolstoydan bir eser İvan İlyiç'in ölümü. Kitap adından da anlaşılacağı üzere bir adamın ölümünü ele alıyor. Ve bu ölümü karakterin ruhsal çelişkilerini,bedensel acılarını en iyi şekilde anlatarak şekillendirmiş. İvan İlyiç hayatı boyunca en iyi şekilde yaşamak için çırpınan,düzenler yapan birisidir. Ama ne kadar iyi,konforlu bir yaşam sürdürdüğü ölüm döşeğinde sıkça aklına gelip,onu düşündürür. Karakterin ölüme olan bakış açısı,yaşam ile ilgili düşünceleri,aile bağları ve daha birçok şeyi çok iyi bir şekilde okuyoruz. Etkileyici bir anlatıma ve düşüncelere sahip olan bu kitap bize ölümün kıyısında olan bu karakterin çelişkilerini çok iyi okutturuyor. Bu karakter;bazen umutsuzluk içinde ölmek istiyor,bazen de iyileşeceğine inanıyor fakat her türlü bunun ölümle biteceğini biliyordu. Karakterin bu çelişkileri onu içten içe bitiriyor fakat buna bir çözüm bulamıyordu. Gerçekten de etkileyici bir kitaptı. Duyguların karmaşası, ruhsal karmaşa,fiziksel acı güdüsü etkileyici bir dille anlatan Tolstoy şahane bir eser daha sunmuş bizlere. Ve yalın ve etkileyici bir dili vardı. Yazarının Tolstoy olması bile bu kitaba bir şans vermenize sebebiyet verir bence. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.
İyi günler diliyorum!