Normalde sevmediğim kitaplara inceleme yazmayı sevmem fakat bu kitabın neden bu kadar popüler olup sevildiğini kafamda oturtamadığım için birkaç cümle bir şeyler yazmak istedim.
Kitabın en başından zaten bir cinayet romanı olduğunu anlıyorsunuz, bunu bilmeden kitabı edinmek bile bence çok zor ne kadar popüler olduğunu göz önüne alırsak. Fakat bir cinayet romanı deyince benim aklıma gelen nefes kesici, insanın aklını başından alan olaylar, ilgi çekici ve normun dışında kalan, sıradışı karakterler, sürükleyici olay örgüsü gibi unsurlar içerdiğini hiç söyleyemeyeceğim. Kitabı sürekli hadi şimdi bir şey olacak, nihayet bu kadar okuduğuma değecek bir olayla karşılaşacağım diye beklentiyle okudum ama tam bir hayal kırıklığı olduğunu söylemeliyim. Kitap o kadar gereksiz uzun ki, yazar bence çok saçma detaylarda boğulmuş. Çok sevilen bir yazar olduğunu bildiğim için yine de sabrederek okudum, nihayet çok sürükleyici ya da şaşırtıcı bir şey olacak beklentisine girdim fakat hiçbir zaman öyle bir şey olmadı. Olan olayları göz önüne alınca gerçekten kitabın yarısının hiç yazılmamasının daha iyi olabileceğini düşünüyorum, gerçekten dişe dokunur hiçbir şey olmuyor.
Cinayet romanı olması dışında bu bir dark academia kitabı tabii ki, henüz bu alana yeni giriş yapmış olsam da bu türü çok sevdiğimi söylemeden geçemem. Yazar bence o karanlık atmosferi ve günümüz dünyasından izole yaşayan karakterlerin nasıl bir alanla çepeçevre sarıldıklarını çok iyi vermiş, o dünyanın geri kalanından kopuk kampüsü, sınıfları, karakterlerin evlerini zihnimde canlandırmadığımı söyleyemem. Romanda tek sevdiğim şey bu oldu.
Bunun dışında karakterler de en büyük hayal kırıklıklarımdan biri oldu. Bence romanda hiçbir karakterin herhangi bir derinliği yok. Kimsenin olan cinayetle veya başka bir şeyle ilgili olsun ne hissettiğini tam olarak anlayamıyorsunuz, yazarın bunun analizine girmek gibi bir derdi hiç olmamış bence. Herhangi bir öne çıkan kişilik özelliği olan kimse yok kitapta. Bunny ve Henry bir tık daha iyi durumda olabilirler belki ama onlar da eminim ki çok daha iyi yazılabilirlerdi. Oldukça tek yönlü ve herhangi bir duygusal derinlikleri olmayan karakterlerdi. Tamam bir dark academia kitabından beklendiği gibi karakterler ahlaki açıdan oldukça çarpık ve norm dışına kayan görüşlere sahipti ama olay bu kadardı yani. Ne bir ahlaki hesaplaşma ne de bir muhakeme gördük olanlarla ilgili. Yani kitapta koskoca bir cinayeti anlatıyorsun, buna nasıl sürüklendiklerini veya cinayetten sonra nasıl hissettiklerini daha detaylı anlatabilirdi yazar bence. Tamam dışarıdan bir iki şey gösteriyor belki yazar ama bunun çok yetersiz kaldığını düşünüyorum. Herkes o kadar kişiliksiz ve silik ki, hiçbiriyle herhangi bir bağ kuramadım. Kimsenin iç dünyası veya hissettikleri hakkında gram fikrimiz olmuyor. Hele başkarakterin o kadar bir olayı yoktu ki, en azından biraz daha ilgi çekici olan Henry veya Bunny karakterlerinden biraz bile olsa okuyabilseydik belki biraz daha sürükleyici olurdu roman. Henry’nin iç dünyasına odaklanabildiğimiz yalnızca küçücük bir kısım oldu, diğer karakterlerden biraz bile haberim yok. Başkarakter hiçbir şeyi ne doğru düzgün öğrenebildi ne de analiz edebildi. Sadece bir şeyler olduğu söylendi ve o söylendiğiyle kaldı. Ne iç yüzünü görebildik ne de taraflara ne hissettirdiğini öğrenebildik. Gerçekten çok yüzeyseldi her şey, hiç bu kadar tatmin olmadığım bir cinayet romanı okumamıştım.
Ayrıca karakterler arasındaki ilişkiler de gereksiz derece karmaşık ve çarpıktı bence. Yazar olay örgüsüyle dolduramadığı boşluğu pembe diziden çıkma saçma sapan ilişkilerle doldurmak istemiş gibi geldi. Ki ilişkilerle ilgili de bir şey öğreniyoruz mesela ama sonra bir daha karşımıza çıkmıyor, yani karakterler olan şeyleri fazla kolay kabul ediyorlar bence, her şeye dünden razılar, kimse durup bir “Ne oluyor Allah aşkına?” demiyor, her şey oldu bittiye geliyor sürekli. Kimse bu ilişkilerle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmıyor. Biri birisine karşı bir şeyler hissediyor mesela ama bu duygu sana hiç geçmiyor, sadece o karakter öyle söylemiş olduğu için kabul ediyorsun, hikayeye de aman aman bir katkısı olmuyor dediğim gibi. Gerçekten gereksiz karmaşıklaştırmış yazar bu kısmı. Hiç yazılmasa daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.
Hele kitabın sonu sanki yazar sıkılmış gibi o kadar oldu bittiye gelmiş ki bence, yine kitabın ne kadar yüzeysel yazılmış olduğunu görüyoruz. Kitapta gerçekten psikolojik tahlil açısından büyük bir yetersizlik var. Asla umursamadığım saçma sapan karakterler hakkında bilgi vermek yerine sonda gerçekleşen olayların karakterler üzerindeki etkilerini, hayatlarını şekillendirmelerinde nasıl rol oynadığını, karakterler arasında nasıl hesaplaşmaların gerçekleştiğini okumayı çok daha isterdim. Yazar maalesef bu konuları hiç umursamamış, kitapla ilgili hiçbir konuda tatmin olmadım.
Son olarak kitabın tanıtım yazısının da çok yanlış yazılmış olduğunu düşünüyorum, benim o yazıdan anladığımla kitapta okuduğum arasında gram alaka yoktu. Kitabın arkasında karizmatik bir hocadan bahsediyor ve hocanın da hikayeye çok aşırı bir katkısı yok her zamanki gibi. Birkaç sahnesi oluyor o kadar. Bu kadar önemi olmayan bir karakteri çok önemli göstererek yanlış bir beklentiye sokuyorlar okurları. Benim için öyle oldu en azından. Ki hocalarını da etkileyici ve karizmatik bulmadıklarını söyleyemem ama ben neden böyle bulunduğunu gram anlamadım. Tamam kötü birine benzemiyor ama etkisi altına girilip idol olarak görülecek nesi varmış anlayabilecek kadar kendisiyle tanışamadık maalesef ki. Mesela verdiği derslerin bu etkide katkısı olduğu çok belli ama bu derslere yalnızca bir kez tanıklık ediyoruz. Adamın bu öğrencilere ne öğrettiği, neyi savunduğu, hayatta neye önem verdiği bence muamma. Gerçekten kitapta yok gibiydi, arkadaki yazı adama işaret etmese karakterlerin veya olayların üstünde pek de önemli bir rolü olduğunu asla düşünmezdim.
Bu kadar söylendiğim bir inceleme daha olmamıştı galiba, af diliyorum fakat gerçekten beklentim büyüktü ama elime geçen son derece yüzeysel karakterler, gereksiz uzun bir okuma ve hiç tatmin edici olmayan bir olay örgüsü geçti. Gerçekten bu kadar beğenilmesinin sebebi ne anlamadım. Sabredip bitirdiğime hiç memnun değilim. Bunun yerine çok daha iyi bir dark academia kitabı olan If We Were Villains ‘ı öneririm size, kesinlikle çok daha tatmin edici ve özgün karakterlerle dolu. En azından olayların aslını astarını öğrenebilirsiniz. Bence bu kitapla hiç vakit kaybetmeyin, popüler olan her şey iyi çıkacak diye bir şey yok sonuçta.