···Okunma: 28 Haziran 2024 08:08 Her ne kadar tarihin roman okunarak öğrenilmeyeceğinden emin olsam da tarih okumayı sıkıcı ve bunaltıcı görenlerin bir çırpıda okuyabileceği bir eser.
Balkan Savaşları'nın yalnızca şuanki Türkiye sınırları, Balkan coğrafyası için önemini değil aynı zamanda Filistin sorunu için nasıl bir önem teşkil ettiğini anlamak ve farklı bir pencereden bakabilmek açısından fazlasıyla ufkumu genişleten bir eser oldu. Kronolojik bir şekilde yaşanan harbi vermektense İsrail yapılanmasını, şuanki ve geçmişteki istihbarat teşkilatını kabaca öğrenebileceğiniz, yalnızca savaş tarihi değil içerdiği dipnotlarla BJK kuruluş tarihinden tutun başka ülkelerdeki futbol takımlarına kadar pek çok genel kültür bilgisini de gayet akıcı bir üslupla okuyucusuna aktaran bir eser.
Okumaya başladığınızda ilk otuz kırk sayfayı geçene kadar kafanızın karışacağını düşünüyorum. Olayların bağlantısını kurmak başta zorlasa da, akışı yakaladıktan sonra sade bir üslupla, zorlanmadan anlayabileceğiniz güzel bir tarih anlatısı.
Geçmişi bilmeden şuanı, yaşananları, dış politikayı ve hatta ülkemizde şuan meydana gelen meseleleri anlayamayacağımızdan bu eseri çok kıymetli buldum. Tarihte yaşanan hiçbir olayın tesadüf olmadığını, özellikle politik meselelerin nelere etki ettiğini ve edebileceğini gördüğüm, her sonucun arkasında planlanmış bir sebep olduğunun ve Müslüman bir Türk genci olarak daha birçok konuya daha bilinçli yaklaşmam gerektiğinin farkına vardım bu eser sayesinde.
Son olarak Abdülhamid Han ile ilgili satırların fazlasıyla yoğun duygular barındırdığını belirtmekte fayda görüyorum. Yazarın özellikle bu kısımlarda ustalığını konuşturduğunu düşünüyor ve kaleme aldığı bu güzel eser için kendi şahsıma teşekkürümü sunmak istiyorum.