···Okunma: 05 Temmuz 2024 23:05 KINALI ÇİÇEKLER-ALKA JOSHI,424 sayfa
Kınalı Çiçekler ,hayallerine kavuşmak için mücadele eden ve bu hayallerine kavuşacağına yürekten inanan bir kadının,Lakshmi’nin güçlü mücadelesini anlatıyor.Yazarın kendi annesinin hayatından yola çıkarak yazdığı romanda güçlü bir kadının hayatını anlatırken aynı zamanda İngiliz yönetimi altındaki Hindistan’ı ve yeni Hindistan’ı da tanıtıyor bize.Tabi kitaba adını veren ve Hint kültüründe büyük bir öneme sahip kınayı ve kına ile vücudun her yerine yapılan o müthiş desenleri ve anlamları ile kınanın hikayesini de öğreniyoruz.Kınanın beşbin yıllık bir geçmişi olduğunu da bu kitapta okudum.
Coğrafya kaderdir diye boşuna söylememişler.Hele de Ortadoğu,Hindistan gibi ülkelerde doğmak,kadın olmak çok daha zor.Açlık,sağlık,hijyen sorunlarının dışında birde kadınlık sorunları ile uğraşmak çok daha da zor.Dedikodu,kısırlık,erkek çocuk doğurma baskısı,dayak,kadınların çaresiz çığlıkları.Ölümcül yaraları.
1950 yıllarının Hindistan’ında,15 yaşında,hiç istemediği bir adamla zorla evlendirilen Lakshmi bu zulümden kaçtığında annesine ve kendisi gibi kız çocuklarına kader olan bu düzeni yıkmayı aklına koymuştur.
Bir gün sadece hayallerini alarak çekip gider ve kendini Jaipur’daki Pembe Şehir’de bulur. Çok sevdiği kayınvalidesinden öğrendiği becerilerle hayat kadınlarına kına yakmaya, hasta kadınlara otlarla şifa olmaya başlar.
Bir süre sonra da zengin ve soylu bir mimar olan Samir ile tanışır ve bu adamın desteğiyle sosyete içerisinde ünlü bir kına sanatçısı olur. Üst sınıftan kadınların evlerine girip sırlarına vakıf olurken kendi sakladığı sırlarını ve Samir’e duyduğu aşkı da derinlere gömer. Bir gün anne ve babasına tekrar kavuşmayı, onları yanına almayı düşünürken hiç beklenmedik bir zamanda hiç beklemediği bir kişi kapısına gelir. Zulmünden kaçtığı kocası Hari ve yanında ,adını duymadığı ve bilmediği, kız kardeşi olduğunu söylediği bir kız.
Büyük hayalleri olan Lakshmi için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.Alıştığı hayat ve düzen yıkılırken gerçek sevginin, bağlılığın ve kadın olmanın gücünün ne demek olduğunu da anlayacaktır.