2024 80. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2024 19:53
ZAMANI DURDURMANIN YOLLARI-MATT HAIG,330 sayfa Zamanda yolculuğa var mısınız ?Ama bu yolculuk bir zaman makinası ile değil,yaşayarak,görerek bir yolculuk,hatta 400 seneden fazla süren bir yolculuk.Bu yolculukta Shakespeare, Kaptan Cook, Charlie Chaplin ve daha nice ünlü yazarlar,şairler,oyuncular,kaptanlar ile tanışıp konuşma fırsatı buluyorsunuz ama tabi her şey dört dörtlük değil,gezdiğiniz ülkelerde,yaşadığınız şehirlerde karşınızdakinden farklı düşünüyorsanız , ondan daha akıllı iseniz cadılıkla suçlanabilirsiniz, diri diri yakılabilir, boğulmak üzere suya atılabilirsiniz. Eğer sudan canlı çıkarsanız cadısınızdır boğulursanız suçsuzsunuz!!! “Cehalet zamanla şekil değiştirir. Ama hep vardır ve her zaman için ölümcüldür. Tarihin bize verdiği ders, cehaletin ve boş inançların hemen herkeste her an ortaya çıkabileceğidir. Düşüncelerde bir şüphe olarak ortaya çıkan, çabucak eyleme dönüşebilir.” Kitabı bize Tom Hazard anlatıyor. Kendisi kitap karakterimiz. Çok nadir görülen bir hastalığa sahip,”Anageria”Yaşlanmama hastalığı.40 yaşında bir öğretmen ama aslında 439 yaşında. Batıl inançlı komşuları tarafından,genç kalması nedeniyle yaşadığı dönemde annesi cadılıkla suçlanarak istemeden ölümüne sebep oluyor.Tom’un hayatı sürekli kaçmakla geçiyor, hiçbir yerde sekiz yıldan fazla kalamıyor, hiçbir yere hiçbir şeye bağlanamıyor, kimseyi sevemiyor. Sürekli kimlik değiştirmek zorunda kalıyor. “İlk kural, âşık olmayacaksın.Başka kurallar da var ama esas kural bu.Âşık olmak yok.Âşık kalmak yok. Aşk hayalleri kurmak yok. Bu kurala bağlı kalırsan sorun çıkmaz.” Tom bu hatayı bir kez yapıyor, çok sevdiği karısı Rose ve kızı Marion’dan yıllarca hatta yüzyıllarca kaçmak zorunda kalıyor onların yaşaması için.Tom artık normal hayata dönmek ,aynı hastalığa sahip kızını bulmak ve bir daha aşık olmamak istiyor. Zaman Tom’a bu isteklerini yerine getirmek için fırsat verecek mi? Kızını bulabilecek mi?Kızı da aynı hastalığa sahip olması nedeniyle kaçtığı için başına neler geldi?Yaşıyor mu? Matt Haig’den okuduğum üçüncü kitap ,dili çok akıcı,ilginç,kurgusu güzel.Geçmişle gelecek birbirine çok güzel bağlanmış.Karakterimiz farklı çağlarda yaşadığı için o dönemi,dönemin önemli olayları ve kişilerini de okuyoruz ve tanıyıp öğreniyoruz.Tarihte bir yolculuk yapıyoruz.Cadılık,Veba salgını,Kaptan Cook, Shakespeare,Charlie Chaplin.Zaman değişsede insanların bakış açısı,zorbalığı,geri kalmışlığı yine aynı.Kitapta yazar bunu çok güzel bir şekilde okuyucuya yansıtmış.
Zamanı Durdurmanın YollarıMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202215,2bin okunma
5,3bin Gösterim
3 saat 12 dakika, çok iyi bir zamanlama 👍
Banu SEZER
Bir gün önce başladım aslında ama giriş yapamadım.Kitap çok akıcı ilk gün yarısını okudum