2024 4. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2024 15:26
Çok düşük bir IQ ile doğan Charlie, bilim adamlarının zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı gerçekleştirmeleri için kusursuz bir adaydır çünkü ailesi tarafından terk edilmiş, çevresindeki insanların alay konusu olmuş ama bir o kadar da akıllı olmayı arkadaş kazanmayı ve sevilmeyi çok istemektedir. . Bu deney Algernon adındaki laboratuvar faresinde test edilmiş ve büyük bir başarı elde edilmistir. Ameliyattan önce ve sonra Charlie durumu ilerleme raporlarıyla takip edilmeye başlanır. Bu raporlar kitabı bir nevi günlüklerden oluşmuş havası da katar. Oldukça samimi bir havada yazılan bu raporlarla Charlie'yi ve duygularını tanıyoruz. İlk yazdığı raporlara çocuksu bir dil ve imla hataları hakimdir. Ameliyat etkisini göstermeye başlar, Charlie artık insanların kendisiyle dalga geçemeyeceğini ve bir sürü arkadaş edileceğini ve hatta aşık olduğu kadına açılabileceğini düşünür. Fakat zekası normal seviyenin üstüne çıktığında yadırganır, kıskanılır ve yine yalnız kalır. Çünkü kısa sürede onlarca dil öğrenir, büyük bir açlıkla ne varsa okur ve kendine katar bu da bir nevi ona ukalalık katar ( çünkü pek çok duygunun adını bilmiyor ya da nasıl davranılması gerektiğini...) Kendini fark edişi, yeni ve eski Charlie arasındaki uçurum yer yer de çift karakterli oluşa doğru da gider. İnsanın kendini tanıma ve oluşturma süreci oldukça başarılı bir şekilde verilmiş. Geçmişini ve geleceğini arayan ve arada çok kez kalan bir insanın dramıyla da karşılaşıyoruz sonlara doğru. Bu deney son derece başarılı bir buluş olarak görülüyordu ta ki Algernon'da ani bir gerileme baş gösterene kadar... Acaba Charlie'de de aynı gerileme olacak mı?
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,4bin okunma