Saf Acı: İyileşme Vaat Etmeyen Bir İtiraz
2012 6. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2012 00:00
​"Bazı hayatlar düzelmez, sadece devam eder." ​Jan Ender Can’ın Saf Acı’sı bir kitap değil, bir yüzleşme. Okurken bir hikâyeyi takip etmiyorsunuz; bir insanın çöküşünü, öfkesini ve o sarsıcı kabullenmeyişini izliyorsunuz. Bazı metinler yazılır, bazıları ise bu kitapta olduğu gibi kusulur. Neden bu kadar rahatsız edici? Çünkü Jan Ender Can, edebiyatın o süslü perdelerini indirip sizi kirli, sert ve çıplak bir dille baş başa bırakıyor. "Beni alıp doktorlara götürüyorlar…" dediği noktada, bunun sadece bireysel bir ruh hali değil; topluma, sisteme ve o meşhur "iyileşme yalanına" karşı bir başkaldırı olduğunu anlıyorsunuz. ​Kurtuluş Yok: Burada kimse kurtulmuyor. Ne aşk bir liman, ne şehir bir kaçış, ne de insan bir teselli... Kitap, insanın kendine bile yabancılaşabileceğini yüzünüze bir tokat gibi çarpıyor: ​“Sen kalkıp onlara gittikçe kendine hiç gelmeyeceksin…” ​Sonuç: “Fakirlerin gecesi çirkin olur, kimseye minnettar değilim…” cümlesinde kitap sizi bir kenara fırlatıyor. Size umut satmıyor, elinizden tutmuyor. Aksine, sizi o derinliğin içinde kendi başınıza bırakıyor. ​Bu kitap güzel değil. Hatta can yakıcı derecede çirkin. Ama her zerresiyle gerçek.
Saf AcıJan Ender Can · Venedik Yayınları · 201256 okunma