2024 7. kitabı
Tarihi kitapları okumayı her zaman sevmişimdir. Bir dönemi okurken yeni bilgi edinmek ve o dönemi yaşamak kadar güzel birşey yok. Gerçi burada yaşananlar son derece dramatik olmuş. Fahrettin Paşa ve onun Medine'deki akıl almaz mücadelesini okurken Fahrettin Paşa'nın ne kadar büyük bir komutan olduğunu anladım. Keşke onun yaptığı mücadelenin çeyreğini Osmanlı Hükümeti yapsaydı. Şuan çok daha farklı bir ülkede yaşıyor olabilirdik. Bu kitapta İngilizler tarafından nasıl sömürüldüğümüz ve batı hayranlığı karşısında çöküşümüze şahit oluyoruz. İngiliz İstihbarat ajanı Lawrence, namı değer Arabistanlı Lawrenci yakından tanıyacak ve onun Ortadoğuyu nasıl karıştırdığına şahit olacağız. Kastamonu Taşköprülü olan Fahrettin Paşa, Kurmay yüzbaşı olarak Osmanlı toprakları içerisinde bulunan Medine'yi korumak için görevlendirilmişti.İlk gittiği anda Lawrence ile karşılaştı. Onunla karşılaştığı andan itibaren içini bir sıkıntı kapladı. Birşeyler yolunda gitmiyordu. Lawrence'ın amacı iç karışıklık çıkararak Medine'yi ve Arap halkını kışkırtmak ve savaş bile yapmadan orayı teslim almaktı. Zeki bir istihbarat ajanıydı. Osmanlı Dünya savaşında ağır kayıplar vermiş zor durumdaydı. Medine'yi canla başla savunmaya başladı, Fahrettin ve ordusu. Medine'nin ne kadar kutsal bir öneme sahip mekan olduğu biliniyordu. Savunma ilk başlarda çok iyi gitse de gerek yiyecek içecek sıkıntısı, gerek yakalanılan hastalıklar ordumuz kırıp geçiriyordu. Osmanlı Hükümeti gerekli yardımı yapamıyordu. Bu ahval ve şerait içerisinde Fahrettin Paşa bütün bu olumsuzluklara karşı inanılmaz bir mücadele veriyordu. Ordunun yiyecek bir şeyi kalmamıştı. Çekirge yiyerek hayatta kalmaya çalışıyorlardı. Askerler zayıflamış, hastalıktan çeneleri düşmüş ama mücadeleden vazgeçmemişti. Lawrence de baş dur muyor, demir yollarına zarar vererek Medine'nin Osmanlı ile bağlantılarını bozuyordu. Bütün bu özverili mücadelenin sonunda 2 yıldan fazla bir savunma yapan Fahrettin ve ordusu Hükümetten büyük bir darbe aldı.
Çöl KaplanıNurcan Ezel Hümay · Memento Mori Yayınları · 202413 okunma