Puan vermedi·703 syf.····Okunma: 10 Temmuz 2024 00:55 Yazar, İslami bir toplumda/devlette farklılıkları bir arada yaşatmanın formülünün müslümanca versiyonunu oluşturmaya çalışmış. Laiklerin klasik tepkisidir, şeriat gelirse diğer azınlıklar ne olacak diye. Peygamberin medine sözleşmesi uygulamasından bu konuda çözüm üretmiş. Aslında bu konuda islam dünyasında ilk yazan Hasan Turabidir. Ama Bulaç da çok kafa yormuş. Peygamberin yaptığı gibi yahudi, hristiyan, ateist kim varsa her toplumsal blokla sözleşme imzalanır diyor yazar. İslami toplum ve devleti modern toplumlardan ayıran şeyin ise hukukta çokluk olduğunu ifade ediyor. Kamusal hukuk ortak, sivil-medeni hukuk ise her toplumsal grup kendi inancına göre belirleyebilir. Ama cezaları devlet uygular. Farklılıkları koruma ve barış içinde bir arada yaşamaya dair İslami çözüm üzerine oldukça güzel, etraflı ve doyurucu bir çalışma olmuş. Konusu itibariyle de çok önemli. Her müslüman bu konuya kafa yormalı. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitaptır.