···Okunma: 20 Temmuz 2024 00:00 Bitirdim. Kitabı beğenmedim Livaneli'nin üslubu çok basit ve yavan geldi. Ayrıca 480 sayfa boyunca bir kez bile Türkiye hakkında güzel bir şey söylemedi dersem abartmış olmam. Her 10 sayfada bir 'iste bu ülke böyle bir ülkeydi. İşte burası Türkiye, adalet, kadın hakları ve her türlü ilericilikten geri kalmış bir ülke' olarak Türkiye'yi bize anlattı. Ayrıca İstanbul'u anlatırken de o kadar çok yabancı tarihi eserlerden bahsetti ki karakterlerin İstanbul'u dolaşmış olmasına rağmen bir tane Türk ve Müslüman yapıyla karşılaşmamış olması ilginç.
Ve zaten Yahudiler kendi dramalarını Hollywood yoluyla ve ödül almis bir çok kitap yoluyla herkesin kütüphanesine sokmamış gibi bir de Türk yazarlardan dinledik.
Ve kendisini ne Müslüman ne Yahudi ne Katolik olarak tanımlamayan bir "insan" olduğunu vurgulayan'aydın' kadın karakter insana dair her konuda aşırı duyarlı, aşırı hassas ama üniversiteye örtülü giremeyen kadınları asla ne savunuyor ne de yapılanların yanlış olduğu ile ilgili bir imada bulunuyor. Tabii biz aslında Livaneli nasıl bakıyor dünyaya bence bunu okuyoruz kitap boyunca. İslam hariç her dine saygılılar gerçekten.
Sonuç olarak, bir daha Livaneli okumam .