2024 10. kitabı
Her okur kendinden bir parça bulacaktır Martin Eden'de. O öyle gerçek hissiyatlara sahiptir ki bazen bir roman karakteri olduğunu unutuverirsiniz. Sadece Martin Eden değil yan karakterler de yaşam şartlarına uygun bir biçimde konuşturulmuş, düşündürülmüş ve romanda yerlerini almışlardır. Kitabı bitirdiğimde zihnimde oluşan ilk kavram "sorumluluk" oldu. Martin Eden, Ruth ile tanışmadan önce kendi varlılığının anlamını kavrayamamıştı. Ruth, Martin'e o zamana kadar farkına varmadığı şeylerin varlığını hissettirdi. Ve Martin kendini adayacak, hizmet edecek bir neden bulmuştu. Bu neden ile birlikte Martin'e birçok sorumlulukta yüklenmiş oldu. Aslında bu sorumluluk her adanmışlığın doğal bir gereğidir. Martin aşkı için çok zahmete katlandı. İnsanlar tarafından dışlandı. Çok az uyudu. Çok az dinlendi. Çok az yedi. Fakat hiç yorulmadı. Çünkü bir sorumluluğu bir amacı vardı. Sorumluluk onu hayata bağlıyordu. Martin ne zamanki amacını kaybeti işte o zaman yorulmaya başladı. Hayat şartları eskisine göre çok daha iyiydi. Daha zengin, daha şişman ve daha rahattı. Fakat artık sorumluluğu bitmişti. Bir amacı kalmamıştı. Bundan dolayı hastalanmaya başladı. Sorumluluk sahibi insanlara bakıyorum gerçekten hayatı yaşamaya değer kılıyorlar. Mücadele ediyorlar.Tam zıttı olarak sorumluluktan uzak kişiler ise hayatlarında büyük değişimler yaşamadan dünyadan öylece geçip gidiyorlar. Martin Eden içerisinde birçok fikri barındıran bir kitap. Her okuyucu mutlaka kendi payına bir şeyler bulacaktır. Bu yüzden okuyuculara tavsiyem Martin Eden ile yakın bir arkadaşlık kurmaları ve onu anlamaya çalışmalarıdır. Hatta bir dost olarak Martin Eden'e tavsiye vermeli nerede hatta yaptığı ona fısıldamalıdır. Keyifli okumalar dilerim.
Martin EdenJack London · Can Yayınları · 2019134,7bin okunma