2024 25. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2024 19:09
Kitabın arka kapağındaki yazı şöyle başlıyor; Tolstoy'un "mürekkep hokkasının içine vücudundan etler bırakarak" yazdığını söylediği ölümsüz eseri Anna Karenina... Ve devamında okurun "sayfaların içine ruhumdan kabuklar bıraktım" diyeceği romanlardan Anna Karenina... Öncelikle Yordam yayınlarının bu iki ciltlik baskısına değinmeden geçmeyeceğim. Kitabi okurken enfes bir lezzet aldım çeviriden. Genelde Hasan Ali Yücel klasiklerinden okunur ama ben Yordamı denemek istedim ve hiç pişman değilim. Çok başarılı bir çeviri olmuş. Bütün muhteşem hikayeler iki şekilde başlar: ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir. Bu hikaye de Anna'nın bir tren yolculuğu ve bu tren yolculuğu sonunda Vronski ile tanışmasıyla başlıyor. Kimdir bu Anna Karenina? Genç, güzel, ihtiraslı, muhteşem bir kadındır. Peki nedir Anna'yı diğerlerinden ayıran özellik? Asıl hikaye de böyle başlıyor işte. Kendisine dayatılan 1800 lü yıllar Rusya'sının kadın kalıbını Anna'nın reddedişiyle başlıyor. Aşk cesur insanların işidir. Anna da evli olduğu halde Vronski'ye olan aşkını sonuna kadar götürüyor. Evet gerçekten sonuna... Kitabı okumam uzunca zamanımı aldı, ancak bu süreçte kitapla olan alakam ve bağım hiç kesilmedi. Normalde bu kadar zamana yayılınca bir yerlerde sıkılırdım. Ancak durup düşündüğüm bu uzunca zamanda Tolstoy özellikle kitabın ikinci karakteri olan Levin ile bana derin derin soluklanacağım ve anlamın dipsiz kuyularında kaybolacağım paragraflar sundu, dönüp dönüp tekrar okuyacağım, beni derin, uçurum kenarı düşüncelere misafir etti ve bu misafirlikte uzun süre kalmamı sağladı. Zaman zaman gözlerim doldu, ruhumla birlikte. Kitabı kapadım ormanın da ruhunu içime çekerek uzun uzun düşündüm Levin sayesinde. Anna benim için yan karakter oldu kitapta. Neyse Levin ile derin sohbetler bekliyor okuyacakları. Kitap giriş cümlesi ile zaten ben bir Klasiğim diyor ama biterken Levin'in dile getirdiği o son sözler bir kaç kez okumanıza sebep olacak kadar kuvvetli ve kapağı kapattığınız an sizi uzun uzun düşünmeye yönlendirecek, ki ben iki gündür etkisinden çıkamadım, kadar gerçekçi. Daha fazla sözü uzatmayacağım. Keyifli okumalar herkese.
Anna Karenina - Cilt 2Lev Tolstoy · Yordam Edebiyat · 2023978 okunma