Diskdünya'nın Cadıları!
2024 17. kitabı
İlk kez 1988’de yayınlanan Ucube Kocakarılar’ın, orijinal ismi Wyrd Sisters. Bu isim, aslında Macbeth’te bulunan üç cadıya yani Weird Sisters’a bir atıf. Kitaptaki bazı sahnelerde de Macbeth’e göndermeler var. Kitabın en başındaki bir olay, cadıların bir sözü, kralın tekrarlanan bir davranışı gibi… Kitap, konusunu oluşturan asıl hikayeyi de genel olarak Macbeth’ten alıyor. Tabii bu farklı bir yorum ve bu kez başrolde üç cadı bulunuyor. Onlar Terry Pratchett’in cadıları. Yan rollerde ise hayalet, kral, kraliçe, soytarı, kedi, ruhlar, Ölüm, ormanlar, hançerler, saklı varisler, cüceler, taçlar vs var. Terry Pratchett’i okumak gerçekten keyifli, büyüleyici bir yolculuk. Onun evreninde gerçekten sihirli olan bir durum var. Bu belki de sözcüklerin, doğru yerde doğru şekilde kullanılmasının gücü…Kitaptaki absürtlükler, alaylar, iğnelemeler üzerine diyecek yok. Cadılar özellikle harikuladeydi! Onların masallardaki cadı rollerini hatırlatmalarına gülümsedim. Ancak sonunu biraz daha farklı beklemiştim. Bu kitap, Diskdünya’nın alt serilerinden biri olan Cadı serisinin ikinci kitabı. İlk kitapla (Eşit Haklar) cadılar dışında bağlantısı yok. Kitabı okumadan önce Macbeth’i okumanızı tavsiye ederim. Atıfları anlayarak okumak hoştu. Kitapta Shakespeare’in başka eserlerinden de izler bulunuyor; Hamlet’te bulunan hayalet ve oyun içinde oyun gibi.
Ucube KocakarılarTerry Pratchett · Delidolu Yayınları · 2016143 okunma