2022 68. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 00:00
Selçuklular 11. yüzyılda Orta Asya bozkırlarından çıkıp, İslam dünyasının kaderini değiştiren bir imparatorluk kurdular. Selçuklular, Alparslan'ın 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Bizans İmparatoru Romen Diyojen'i yenmesiyle Anadolu'nun kapılarını Türklere açtı. Bu zafer, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının başlangıcı oldu. Selçuklu sultanları, sadece askeri başarılarıyla değil, aynı zamanda sanat, bilim ve mimariye verdikleri destekle de dikkat çektiler. Mesela, Nizamiye medreseleri, dönemin en önemli eğitim kurumlarıydı ve birçok büyük âlimin yetişmesine katkı sağladı. Selçukluların kurduğu medrese sistemi, İslam dünyasında eğitimde bir devrim yarattı. Sultan Alparslan ve Melikşah gibi liderler, imparatorluğun sınırlarını genişleterek, Selçukluları Orta Doğu'nun en güçlü devletlerinden biri haline getirdi. Kitap Selçuklular hakkında daha nice bilgiler içeriyor. Unutulmamalıdır ki, Selçuklu tarihi, askeri zaferler, kültürel gelişim ve siyasi deha ile dolu, her zaman incelenmeye değer bir medeniyettir.
Selçuklular Tarihi ve Türk-İslâm MedeniyetiOsman Turan · Ötüken Neşriyat · 2021329 okunma