Bir Köy Enstitüsü Romanı KEŞKE
"Türkiye' nin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, sayın öğretmenler, sizin sosyal ve fikri inkılâptaki başarınızla pekiştirilecektir. Hiçbir zaman hatırlarınızdan çıkmasın ki, Cumhuriyet sizden 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' nesiller ister."
Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti' nin kurucusu, Mustafa Kemal ATATÜRK
Sema SOYKAN' ın kaleminden tek kelimeyle muhteşem bir kitap. Anlatımı, akıcılığı, kurgusu, ele aldığı olaylar o zamanın Türkiyesine güzel bir bakış açısı sunuyor.
* Köy Enstitülerinin açılışından kapanışına, işleyişinden benzersiz eğitimine ve Türkiye' nin 1940-1980 yılları arasında yaşadığı siyasi süreçler ve emperyalizmin eğitimimiz ve de toplumumuz üzerindeki etkilerine de mercek tutuyor.
"Keşke, özlem ya da pişmanlık ifadesi, hatalarını görenlerin ortak kelimesi, yanlış kararlarımızın çektirdiği sancı ve kalbi kanatan isyandır."
Sabia(Nedret) ve Fikret Köy Enstitülerinde yetişmiş donanımlı her şeyin farkında olan, sorgulayan pırıl pırıl iki öğretmen. Birbirlerine duydukları vazgeçilmez bir sevgi... Olaylar onların etrafında geçiyor ancak o dönemden anlatılan olaylar, kurulan bağlantılar o kadar açık ve anlaşılır ki su gibi okumak devamını hemen öğrenmek için can atacaksınız. Tarih çok önemli. O zamanlardan bu zamanlara neler yaşanmış ara ara aktarılıyor. Ayrıca bir çok yazardan, şairden, düşünürden alıntı yapılıyor, bu da konuyu o kadar güzel desteklemiş ki Sema SOYKAN' ın kalemine, eline, yüreğine sağlık.
"Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak.
Unutma, aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak."
Nazım HİKMET
** Öğretmenlerin, gençlerin o dönemi merak edenlerin okuması gereken bir kitap. Eğitim neden önemli, öğretmen neden önemli bunların örneklerle aktarıldığı birçok yer göreceksiniz.
"Üstüne basa basa EĞİTİM ve ÜRETİM diyor..."
Altını çizmekten kendimi alıkoyamadığım şahane bir kitap. Okumak için bekletmiştim. Ama bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştim. Aslında kitabı okurken fark ediyorsunuz ki eee işte günümüzde yaşadıklarımız; eğitiminden, üretime, kaliteli insan yetiştirmeye, Köy Enstitülerinin önemine, şu anki halimize... İçinizden diyorsunuz ki o zamanlar zormuş ama ne kadar güzelmiş. İçiniz orada bi cız ediyor işte... Açılan fabrikalardan kapatılana kadarki yaşanan olaylar bir bir aktarılıyor. Atatürk' ün büyük uğraşlarını, cehaletle savaşını göreceksiniz.
Ve birkaç alıntı, kitabın her sayfası o kadar güzel ki insan hepsini aktarmak istiyor.
Kitabı bitirdiğiniz zaman kitap için yapılan araştırmaları, kaynakları gördüğünüz zaman bir daha hayran olacaksınız. Çok titiz bir çalışma...
"Tarih okumayan geçmişini bilmez, geçmişini bilmeyen geleceğini göremez."
"Kadınlar değişmezse, eğitilmezse, cesaretlenmezse bir ülkede değişim ve devrim de olmaz."
"Cesarettir insanın geleceğine yön veren."
Unutmayalım ki, her seçiş bir vazgeçiştir.
Ve yine unutmayalım ki,
Keşke' nin dini, mezhebi, siyasi görüşü olmaz.
Keşke, özlem ya da pişmanlık ifadesidir, acı çekenlerin, hatalarını görenlerin ortak kelimesidir.
Keşke, yanlış kararlarımızın çektirdiği sancıdır, kalbi kanatan isyandır.
Keşke, elden gidenlere, yitirdiklerinize yaktığınız ağıttır. Dizlerinizi dövdüğünüzde geride kalan acıdır.
Ama daha acısı da dilinize bir defa yerleşmeye başlarsa peşine bahaneler taktıracak kadar da umarsızdır.
Farklı inançlara sahip olabiliriz, farklı görüşlere yakınlık duyabiliriz ama ortak olan vatan sevdamız ise, onurumuz ve gelecek nesilleri düşünmek ise, vicdan, empati, adalet, hoşgörü önceliğimiz olmalı.
Birbirimizle uğraşmaktan, kin gütmekten, birbirimizi küçümsemekten, yermekten vazgeçemez, olaylara geniş perspektiften bakamaz isek, kaybedeceğimiz şey ne yazık ki aynı.
VATANIMIZ, özgürlüğümüz ve geleceğimiz.
İşte bu yüzden eğitim, işte bu yüzden üretim, işte bu yüzden demokrasi.
İşte bu yüzden günahıyla sevabıyla tarihimizi kabul edip, geçmiş hatalarımızdan ders çıkarma zamanı.
İşte bu yüzden CUMHURİYET....
İşte bu yüzden bu kadar güzel bir kitap...
Herkese tavsiye ederim, keyifli okumalar dilerim.
Yazar Sema SOYKAN ' a çok teşekkür ederim, böyle güzel, dolu bir kitap yazdığı için.