2024 2. kitabı
Şeker Portakal'ını okuyanlarınız bilir, o kitap hepimizi portakal sever yapmıştır. Zeze deyince hoş bir duygu kaplar hepimizin içini. Aynı zamanda C vitamini deposu olan portakal değer kazanmıştır o kitaptan sonra. Ama sonra ''Otomatik Portakal'' diye bir kitap ismi daha duydum. Üstelik değerli bir klasik. Lakin aklıma ilk gelen ''bu ne biçim kitap ismi'' olmuştu https://1000kitap.com/alinti-ekle?id=27454296. Zira aklıma bu ismin Şeker Portakalı'ndan esinlenmiş olabileceği de geldi ama bu kitap Şeker Portakalı'ndan altı sene önce yayınlanmış (1962, 1968). Neyse, bir şekilde başladım kitaba. Daha birkaç sayfa okur okumaz iki kitabın arasında hiçbir bağlantı olmadığını farkettim. Tek ortak yön ben olmuştum (artık bir portakal sever olan ben okuyordum). Spoiler vermemeye dikkat ediyorum. Fakat kitaptaki tavır çok değişik, bunu söyleyebilirim. Farklı bir gözle bakmayı teşvik ediyor, toplumun gözlerinin dışında. İyi ve kötünün tanımında bakış açısının önemini vurguluyor. Salt iyilik ya da kötülükten ziyade seçimleri irdeliyor. Başlarda demiştim ya bu ne biçim kitap ismi diye. Otamatik Portakal mı olur? Elbette olur. Hem de çok fena olur. Sonuçta hepimiz öyle ya da böyle otomatik portakallarız. Maalesef... Okuyunca bana hak vereceksiniz diye düşünüyorum.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021113,1bin okunma