Çaylak ile Filozof *2 -Özkan Öze
2024 44. kitabı
Bilgilendirmesi, yeni bakış açıları kazandırması, doğru soruları sormaya teşvik etmesi; dikkat çekici anlatımıyla okuyucuyu kendisine bağlayan, serinin ikinci kitabı olan, bu eser her türlü övgüyü hak ediyor. Toplum ve günümüz dünyasıyla ilgili yerinde tespitler yapılmış, kelimelerin ve kişilerin kelime bilgilerinin önemine dikkat çekilmiştir. ‘‘Filozof, beni bana anlattıkları şeylerden asla imtihan etmezdi. Anlayıp anlamadığımı anlıyordu elbette… Ve ben de onun anlayıp anlamadığımı anladığını anlıyordum. Sanırım o da benim, anlayıp anlamadığımı anladığını anladığımı anlıyordu… Beni imtihan etmeye hiç kalkmadı çünkü öğrendiğim şeyleri-okullardaki gibi- sadece bir sınavın sorularına cevap verebilmek için öğrenmemi istemiyordu. Hayatı(burada asıl ‘Hayatın’ ama n harfinin/ilgi ekinin kullanımı lüzumsuz.), benim hayatımın büyük sorularına cevap verebilmem için öğrenmemi istiyordu…’’ (s.72) kısmında anlatılmak istenenler sarih bir biçimde yansıtılmış fakat kullanılan cümlelerin yapısı, bir çocuk kitabı için, fazla zor. Sayfa sayısının-serinin birinci kitabıyla- aynı olması ve öyküleme/kurgu kısmının yerine son bölümde kendini göstermesi, yazarın bilinçli tasarımını ve ustalığını gösteriyor. ‘‘Tarihin arabalarını yüz binlerce yıl öküzler çekti. Tıpkı atlar gibi… Tekerler döndü ve göçler, hep böyle başladı.’’ (s.87) kitabın bu bölümündeyse yazarın, farkındalık ve duyarlılığını tarihî bilgi ile harmanlaması takdire değer bir icraattır. Kitabın içinde bulunan anlamın tamamını çocukların değil, genç ve yetişkinlerin kavrayabileceğini düşünüyorum. Ortaöğretim düzeyindeki ve üzerindeki herkese tavsiye ederim. ‘‘Ve asıl yalnızlık, özleyecek hiç kimsenin olmamasıydı…’’ (s.126) Çaylak ile Filozof 2 Özkan Öze
Çaylak ile Filozof 2Özkan Öze · Uğurböceği Yayınları · 20241,544 okunma