Klişe, Sıkıntı ve Politik/Satış Kaygısı?
2024 41. kitabı
Aylar ve yıllar sonra inceleme girdiğim kitaba bak... Bu sayfa birikintisini indirimden almıştım. Neden indirim kisvesiyle şirketin elinden çıkarmaya çalıştığını okuduktan sonra anladım. Öncelikle evet, bu inceleme yargı dolu bir yazı olacak. Umurumda mı? Hayır. İlk olarak değinmek istediğim konu, kitabın İNANILMAZ bir vakit kaybı olduğu. Uçak kaçırılıyor, pilotun ailesi kaçırılmış vs. Basmakalıp bir Hollywood filmi misali her şey tahmin edilebilir. Tek bir heyecanlı yönü yok. Bir diğer konu yazım dilinin bölük pörçük olması ve anılarla olaylar arasındaki kopukluğun okumayı zorlaştırması. Bir olayın içindeyiz ve elli tane geriye dönük anı okuyoruz. Üstelik bu anılar olayla alakalı bile değil. Sanıyorum ki yazar kelime sayısını artırmak için böyle bir saçmalığa başvurmuş. Olayı kimin anlattığı da belli değil. Bir ara kaptan pilot anlatıyor, derken kabin ekibinden Jo anlatımı ele alıyor, Jo'nun yeğeni Theo'nun olayları ve onun anlatımı birden göz önünde sonra bir bakmışsınız kaptan pilotun karısı Carrie'yi okuyoruz. Böyle saçma sapan bir düzende çalkalan dur... Bir de özellikle Türklerin damarına basılmış :D Yazar, 10 yıl boyunca hava yolu şirketlerinde uçuş görevlisi olarak çalışmış. Oradan bize ayar mı oldu bilemeyeceğim ama biri bu hanımın kafasına Kürdistan gibi bir fikir sokmuş. Suriye'nin kuzeyinden çekilen Amerika ve bu olay sonrası Türkiye'nin sözde Kürdistan'a ait bölgeye saldırması gibi bir saçmalıktan bahsediyor. Kürdistan ne la? Kim öğretiyor size bunları? Benim atalarımın kanıyla kazanılan toprakta ne gibi bir hak iddianız olabilir? Tek kelimeyle SAÇMALIK. Hadi bunu karakterin kendi düşünceleri falan diye ele alsam -böyle hadsizler gerçekte de var olduğu için- kitabın sonundaki sahneye ne demeli? Kaptan pilot diyor ki sorunu çözmek için elimden geleni yapacağım. Allah Allah... Konuya ilgisiz kalan Amerikalılar gibi bir algı oluşturmuşlar ve karakterde diyor ki biz ilgisiz kalmayacağız kendi bölgemiz dışında yaşananlara da el atacağız. Öğrenin ablacım. Ama doğrusunu öğrenin. Bu Amerikan olgusunu anlayamıyorum gerçekten. Cehalet diz boyu ama hâlâ en iyisini bunlar biliyor. Neyse... Vaktinize değmez şu kitap. Yazık buna harcanan emek ve paraya.
Uçuş 416T. J. Newman · Epsilon Yayınları · 202369 okunma