2024 164. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 10:22
Köy hikayelerini sever misiniz? Ben bayılırım. Özellikle de Fakir Baykurt’un köyün güzelliği ve masumiyeti yanında köylünün sorunlarını ve ezilmişliğini de anlattığı o sıcacık köy romanlarını büyük keyifle okurum. Tam da bu lezzete bir köy romanı Yamalı Yürekler. Bugün sizleri Sivas’ın Yamalı köyüne götürmek istiyorum. Bu köy, yoksullukla boğuşan ve yamalı kıyafetleri yanında yamalı yürekleri ile de nam salmış bir köy . Bu köyde yaşayanların yürekleri acıyla dolu. Hani köy insanı masum ve tertemizdir ama illa her köyün gözünü para hırsı bürümüş kötüleri de vardır ya. Kötülükten beslenen açgözlü Yağmur Bey ve onun kadar zalim Ferman Bey, köylülerin namusuna göz diken, onları kandıran ve köylülerin zerre sevmedikleri ama çekindikleri karakterlerimiz. Yağmur Bey Ocakçı Mustafa’nın gazı ile köylülerin ellerinden topraklarını alıp daha çok zengin olmaya çalıştıkça batan evlat olsa sevilmeyecek bir adam. Adam kötü de peki kızının günahı ne? Ah güzel Zemheri.Adını bilip mi koymuşlar bu yavrucağın. Zemheri, kış mevsiminin en soğuk dönemi olan "kara kış" anlamında kullanılır. Aralık ortasından başlayıp ocak sonlarına kadar süren bu dönem, özellikle Anadolu'da sert kış şartlarıyla bilinir. Bu kelime, hem fiziksel olarak soğuk bir dönemi ifade eder hem de bazen mecazi anlamda, duygusal olarak zorlu ve sert bir dönemi anlatmak için kullanılır. İşte Zemheri’nin adı gibi zorluklarla geçecek olan hikayesi babası olacak deyuzun kumar borçlarına karşı onu hiç sevmediği Ferman Bey’in oğlu ile evlendirmeye kalkmasıyla başlıyor. Güzel Zemheri bu evliliğe boyun eğmeyip evden kaçıyor. Niyeti Kızılırmak’ın hırçın sularına atlayıp canına kıymak. Aslında yapıyor da bunu ama Ali ile Ömer kurtarıyorlar Zemheri’yi. Bir bilinmeze doğru savrulurken Hurdacı Ahmet ve karısı Rabia sahip çıkıyorlar bu yaralı kuşa ve evlerine alıyorlar. Hurdacı Ahmet bu kızla ilgili yüreğini ferahlatan planlar yapmaya başlamıştır daha ilk gördüğü andan itibaren. Ne gibi planlar derseniz işin o kısmından hiç bahsetmeyip sizi azıcık meraklandırmak isterim. Çünkü size Hasan’ı da anlatmayacağım. Bu arada Ali de Ahmet ve Rabia’nın sahip çıktığı başka bir yaralı yürek. Siz şimdi hımmm anladım Ahmet’in planını diyebilirsiniz ama yok işte anladığınız gibi değil. Ali ile Zemheri’nin bir ortak paydası var gerçi. Hemen onu da söyleyeyim de meraktan deliye dönün. ikisinde de el yapımı birer muska var. Peki bu muskalar neyin nesi dersiniz? Şunu hemen diyeyim bu düğümü çözecek olan Rabia Ana. Bu konuyla ilgili de başka bir şey demem Bu kitabı okurken bir kuş olacak yüreğiniz ve bir kuşu yakalamaya gönül vermiş minicik bir çocuğun kalbi ile birlikte atacak kalbiniz. Haydaaaa kuş nerden çıktı hangi çocuk kuşu yakalamaya çalışıyor Şimdi toparlarsak evden kaçan bir kız, ona sahip çıkan iyi yürekli insanlar, ellerinden oyuncağı alınmış çocuk gibi sinirlenen kötü adamlar ve kaderleri birbirinin elinde geçmişin sırlarını da sırtlanmış bir köy. Abdullah Küçükkaya’dan okuduğum ilk kitaptı Yamalı Yürekler. Akıcı kalemini sevdim. Merak uyandıran kurgularda biran önce sona gelelim isteriz ya hah işte tam da bundan ötürü bazı yerlerde işleyişin seyrini uzatan, karakterlerin detaylı söylenmeleri beni azıcık sabırsızlandırdı. Keyifle okunacak sıcacık bu köy romanında beyler ile köylü arasında yüzyıllardır süren mücadeleye şahitlik edeceksiniz Mutlaka okuyun. Sağlıkla ve kitapla kalın. Abdullah Küçükkaya
Yamalı YüreklerAbdullah Küçükkaya · Morena Yayınevi · 2024138 okunma