2024 139. kitabı
Bir Yanılsamanın Geleceği, Neden Savaş Sigmund Freud Sigmund Freud'un 1927 yılında yayımlanan "Bir Yanılsamanın Geleceği" ve 1932 yılında Albert Einstein ile yazışmalar sonucunda ortaya çıkan "Neden Savaş?", insanlık tarihinin en büyük sorunlarından biri olan savaşın nedenlerini ve geleceğini ele alan önemli eserlerdir. Freud, insan doğasının saldırgan ve yıkıcı arzularla dolu olduğunu savunarak, savaşın kaçınılmaz olduğunu iddia eder. Ona göre, geleneksel kurumlar olan din ve ahlak, insanların doğal saldırganlığını bastırmak için yarattığı yanılsamalardan ibarettir ve savaşı engelleyemezler. Freud'a göre, savaşın önlenmesi için insan doğasının köklü bir şekilde değişmesi gerekmektedir ve bu değişim uzun vadeli bir eğitim ve kültürel dönüşüm süreciyle mümkün olabilir. "Neden Savaş?" adlı eserde Freud ve Einstein, savaşın sebeplerini ve önlenme olasılığını tartışırlar. Freud, savaşın temel sebebinin insan doğasındaki saldırganlık olduğunu savunurken, Einstein ise ekonomik eşitsizlikler ve siyasi anlaşmazlıklar gibi sosyal faktörlerin de savaşın nedenlerinde önemli rol oynadığını belirtir. Her iki düşünür de savaşın yıkıcı sonuçları konusunda hemfikirdir ve savaşın önlenmesi için uluslararası işbirliği ve barışçı çözümlerin bulunması gerektiğini vurgularlar. Freud'un psikanalitik bakış açısıyla savaşın nedenlerini incelediği "Bir Yanılsamanın Geleceği" adlı eseri, insanlığın savaşlarla yüzleşme biçimini ve bu yüzleşmenin köklerini inceler. Freud'a göre, insan doğası içinde var olan saldırgan ve yıkıcı eğilimler, savaşın kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Geleneksel kurumlar olan din ve ahlakın, insanların doğal saldırganlığını bastırmak için yarattığı yanılsamaların savaşı engelleyemediğini savunur. Bu nedenle, Freud insan doğasının köklü bir şekilde değişmesi gerektiğini öne sürer ve bu değişimin uzun vadeli bir eğitim ve kültürel dönüşüm süreciyle mümkün olabileceğini düşünür. Einstein ile yaptığı mektuplaşmada ise Freud, savaşın temel nedeninin insan doğasındaki saldırganlık olduğunu savunurken, Einstein ekonomik ve sosyal faktörlerin de savaşın nedenlerinde önemli rol oynadığını belirtir. Her iki düşünür de savaşın yıkıcı sonuçları konusunda hemfikirdir ve savaşın önlenmesi için uluslararası işbirliği ve barışçı çözümlerin bulunması gerektiğini vurgularlar. Bu eserler, insanlığın savaşın köklerini anlaması ve savaşın önlenmesi için gereken adımları atması konusunda önemli birer rehber niteliği taşır.
Bir Yanılsamanın Geleceği, Neden SavaşSigmund Freud · Say Yayınları · 20222,038 okunma