·120 syf.····Okunma: 12 Ağustos 2024 23:26 Victor Hugo’nun “Bir İdam Mahkumunun Son Günü” adlı eseri, sadece Fransız edebiyatının değil, dünya edebiyatının da en güçlü toplumsal eleştirilerinden biridir. 1829 yılında yayımlanan bu roman, Hugo’nun insan haklarına olan derin bağlılığını ve idam cezasına karşı duruşunu gözler önüne serer. Eser, bir idam mahkumunun son günlerini ve saatlerini, duygu dolu ve düşündürücü bir şekilde okuyucuya aktarır. Bu incelemede, romanın temaları, anlatım tarzı, karakterleri ve etkisi üzerinde durulacaktır.
1. Romanın Temaları
Ölüm ve Ölüm Korkusu: Romanın en belirgin teması, ölüm ve ölüm korkusudur. Başkahraman, isimsiz bir idam mahkûmu, yaklaşan ölümünün farkında olarak, her anını bu korkuyla geçirir. Ölüm, sadece fiziksel bir son değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal bir yıkımdır. Hugo, ölüm cezasının sadece mahkûmu değil, aynı zamanda toplumun vicdanını da nasıl yaraladığını göstermek ister.
İdam Cezasının Eleştirisi: Victor Hugo, bu romanıyla idam cezasının insanlık dışı bir uygulama olduğunu açıkça ortaya koyar. Roman boyunca, mahkûmun düşünceleri ve duyguları aracılığıyla, ölüm cezasının ne kadar acımasız ve anlamsız olduğunu gözler önüne serer. Hugo, idamın insanlık onuruna aykırı olduğunu ve bu cezanın toplumsal adaletin bir parçası olamayacağını savunur.
Adalet ve Toplumun İkilemi: Roman, adalet kavramının sorgulanmasına da olanak tanır. Hugo, toplumsal adaletin nasıl bir ikilem içinde olduğunu ve adalet adına verilen idam cezasının aslında bir tür zulüm olduğunu dile getirir. Toplumun suçluyu cezalandırmak için seçtiği bu yolun, suçluyu ıslah etme ya da toplumu koruma amacını taşımaktan çok, intikam alma duygusuyla hareket ettiğini gösterir.
2. Anlatım Tarzı
Birinci Şahıs Anlatımı: Roman, birinci şahıs anlatımıyla yazılmıştır, bu da okuyucunun mahkûmun iç dünyasına doğrudan erişimini sağlar. Bu anlatım tarzı, mahkûmun düşüncelerini, duygularını ve korkularını daha derinlemesine anlamamıza olanak tanır. Mahkûmun yaşadığı her anı, her düşünceyi ve hissettiği her duyguyu sanki kendi başımızdan geçiyormuş gibi deneyimlemek, romanın en güçlü yönlerinden biridir.
Günlük Tarzı: Eser, bir günlük şeklinde yazılmıştır. Mahkûm, son günlerini bir deftere yazarak anlatır. Bu yapı, romanın temposunu ve akışını belirler. Her bölüm, mahkûmun bir sonraki adıma nasıl yaklaştığını, her geçen saatin onu ölüme nasıl daha da yaklaştırdığını anlatır. Günlük tarzı, okuyucuyu olayların içine çeker ve mahkûmun yaşadığı içsel gerilimi daha yoğun hissetmesini sağlar.
3. Karakterler
Mahkûm: Romanın başkahramanı isimsiz bir idam mahkumudur. Bu karakter, toplumun en alt katmanında yer alır ve suçu nedeniyle ölüme mahkûm edilmiştir. Mahkûmun isimsiz olması, onun kimliğini evrenselleştirir ve bu sayede okuyucu, bu kişinin yerine herhangi birinin konabileceğini hisseder. Mahkûm, ölüm korkusu, pişmanlık, öfke ve kabullenme gibi duygular arasında gidip gelir. Roman boyunca, onun içsel çatışmalarını, yaşam ve ölüm üzerine düşüncelerini, ailesi ve toplumla olan ilişkisini keşfederiz. Bu karakter, Hugo’nun ölüm cezasına karşı argümanlarını somutlaştıran bir figürdür.
Gardiyanlar ve Din Adamı: Mahkûmun etrafındaki gardiyanlar ve din adamı, romanın diğer karakterleridir. Gardiyanlar, adaletin ve düzenin temsilcileridir; soğukkanlı, görev odaklı ve empatiden yoksun görünürler. Din adamı ise mahkûmun ruhunu kurtarmaya çalışan, fakat onunla duygusal bir bağ kuramayan bir figürdür. Bu karakterler, toplumun idam cezasına karşı kayıtsızlığını ve ölüm cezasının soğuk, mekanik doğasını temsil ederler.
4. Romanın Etkisi ve Önemi
“Bir İdam Mahkumunun Son Günü,” Victor Hugo’nun edebi kariyerinde ve toplumsal aktivizminde önemli bir yer tutar. Bu eser, Fransa’da ve dünyanın birçok yerinde idam cezasına karşı duyarlılığı artırmış, birçok insanı bu cezaya karşı harekete geçirmiştir. Hugo, bu romanıyla edebiyatın sadece bir sanat formu olmadığını, aynı zamanda toplumsal değişim için güçlü bir araç olduğunu göstermiştir.
Roman hem edebi hem de toplumsal açıdan büyük bir etki yaratmış, idam cezası üzerine yapılan tartışmalarda önemli bir referans noktası olmuştur. Eser, aynı zamanda Hugo’nun insani değerlerini ve ahlaki duruşunu da yansıtır. Hugo, idam cezasına karşı olan tavrını sadece bu romanla değil, yaşamı boyunca sürdürmüş ve bu konuda yazılar yazmış, konuşmalar yapmıştır.
5. Eleştiri
Victor Hugo’nun “Bir İdam Mahkumunun Son Günü” adlı eseri, edebi ve toplumsal anlamda önemli bir yere sahip olmasına rağmen, bazı eksiklikler ve olumsuz yönler taşımaktadır. Bu bölümde, romanın zayıf noktalarını ve bazı eleştirmenlerin üzerinde durduğu olumsuzlukları inceleyeceğiz.
1. Anlatımın Tekdüzeliği ve Monotonluk
Roman, birinci şahıs anlatımıyla mahkûmun içsel dünyasına odaklanırken, bu yoğun içsel anlatım zaman zaman tekdüze ve monoton bir hal alabilir. Mahkûmun sürekli olarak kendi korkuları, düşünceleri ve pişmanlıkları üzerine odaklanması, hikâyeye bir çeşit hareketlilik ya da çeşitlilik katmaktan uzak kalabilir. Bu durum, bazı okuyucular için romanın temposunu yavaşlatabilir ve eserin genel dramatik etkisini azaltabilir.
2. Karakter Gelişiminin Yetersizliği
Romanın başkahramanı isimsiz bir idam mahkûmu olarak kalır ve bu mahkûmun geçmişi, suçu ve kişiliği hakkında çok az bilgi verilir. Karakterin derinliği ve gelişimi konusunda eksiklikler mevcuttur. Bu eksiklik, mahkûmun kişisel hikayesinin okuyucu tarafından tam anlamıyla anlaşılamamasına ve onunla daha derin bir bağ kurulmasının zorlaşmasına neden olabilir. Mahkûmun suçu ve nasıl bir insan olduğu hakkında daha fazla bilgi verilmemesi, karakterin hikâyeye tam olarak entegre olmasını engelleyebilir.
3. Toplumsal Eleştirinin Tek Taraflılığı
Hugo’nun romanı, idam cezasına karşı güçlü bir duruş sergilese de bu duruş zaman zaman tek taraflı bir anlatıma dönüşebilir. Eserde, idam cezasını savunan ya da bu cezayı uygulayan sistemin görüşlerine ve argümanlarına yer verilmemesi, romanın eleştirel bakış açısının sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu durum, eserin didaktik bir hale gelmesine yol açabilir ve okuyucunun farklı perspektifleri değerlendirmesini zorlaştırabilir.
4. Duygusal Aşırılık ve Melodram
Romanın anlatım tarzı, özellikle mahkûmun içsel çatışmaları ve korkularının betimlendiği bölümlerde, zaman zaman duygusal aşırılıklara ve melodramatik bir üsluba kayabilir. Hugo, mahkûmun acısını ve korkusunu güçlü bir şekilde yansıtmak isterken, bazı bölümlerde aşırı dramatik bir ton kullanabilir. Bu durum, okuyucunun mahkûmun duygusal durumuna karşı mesafe koymasına ve eserin inandırıcılığının zedelenmesine neden olabilir.
5. Kısa ve Yetersiz Yan Karakterler
Roman, tamamen mahkûmun perspektifine odaklanırken, diğer karakterler – gardiyanlar, din adamı, mahkûmun ailesi – oldukça yüzeysel ve yetersiz şekilde ele alınır. Bu yan karakterlerin geliştirilmemesi, hikâyenin zenginleşmesini engeller ve olay örgüsünün daha geniş bir perspektiften ele alınmasını zorlaştırır. Yan karakterlerin eksikliği, romanın tek bir kişinin monoloğuna dönüşmesine yol açar ve hikâyeye derinlik katabilecek diğer unsurların göz ardı edilmesine neden olur.
6. Sonuç Bölümünün Eksikliği
Roman, mahkûmun idamı gerçekleşmeden önce sona erer ve bu durum, hikâyeye dramatik bir son sağlamasına rağmen, okuyucuya tam anlamıyla bir kapanış sunmaz. Mahkûmun son anlarını ve idamın nasıl gerçekleştiğini detaylandırmayan bir final, bazı okuyucular için tatmin edici olmayabilir. Bu eksiklik, romanın etkileyici bir sonuca ulaşmasını engelleyebilir ve hikâyenin yarım kalmış hissi vermesine neden olabilir.
7. İdeolojik Yoğunluk ve Düşünsel Ağırlık
Roman, Victor Hugo’nun ideolojik duruşunu güçlü bir şekilde yansıtırken, bu ideolojik yoğunluk bazen eserin edebi niteliğinin önüne geçebilir. Hugo’nun idam cezasına karşı duruşu, romanın ana teması olsa da bu temanın sürekli olarak vurgulanması eserin mesajını fazla belirgin ve belki de didaktik hale getirebilir. Bu durum, okuyucunun romanı bir edebi eser olarak değil, bir ahlaki ders olarak algılamasına yol açabilir.
Yazar Kalemin İç Sesi
Victor Hugo’nun “Bir İdam Mahkumunun Son Günü” adlı eseri, kütüphanemin bir köşesinden bana sinsice göz kırptığında, edebi bir ziyafete hazırlıklıydım. Ne de olsa, dünya edebiyatının devlerinden biri, insan haklarına dair bir manifesto yazmıştı! Ancak, sayfaları çevirdikçe, beklentilerimin birer birer eriyip gittiğini hissettim. Kitabın sonuna geldiğimde ise, elimde sadece, “Eee, bu muydu yani?” cümlesi kalakaldı.
Roman boyunca, mahkûmun içsel dünyasında gezinirken, kendimi bir labirentin içinde kaybolmuş gibi hissettim. Sürekli dönüp duran aynı korkular, aynı pişmanlıklar, aynı tekdüze düşünceler… Tam bir aydınlanma yaşayacağımı düşündüğüm anlarda, kendimi tekrar başladığım noktada buldum. Sanki büyük bir tiyatro gösterisine gitmişim de sahnede sadece aynı tiradı tekrar tekrar izliyormuşum gibi hissettim. Öyle ki, romanın sonunda sahneye çıkıp “Sonuç ne?” diye sormak istedim ama ne yazık ki, sahnede kimse kalmamıştı.
Romanın içindeki o derin toplumsal eleştiriler, Hugo’nun kaleminden birer birer dökülürken, kendimi bir ahlaki vaazın ortasında buldum. İdam cezasının anlamsızlığı, zulmün kötülüğü… Evet, haklısın Victor, ama neden sürekli bana bunu tekrar ediyorsun? Sanki bir mahkûmun son günlerini değil de bir öğretmenin öğrencisine tekrar tekrar aynı dersi anlatışını okuyordum.
Ve elbette, karakterlerin derinliği… Ah, pardon, derinlik dedim değil mi? Yanlış kelimeyi seçtim. Karakterlerin yüzeyselliği, demeliydim. Gardiyanlar, din adamı, mahkûmun ailesi... Hepsi sadece birer gölge, sadece hikâyeyi sürüklemek için orada bulunan figüranlar gibiydi. Hiçbirinin hikâyeye kattığı bir şey yoktu; sadece dekorun bir parçasıydılar. Bir tiyatro sahnesinde dolanan, repliği olmayan oyuncular gibi.
Sonuç kısmına gelince, işte burada gerçekten bir sürprizle karşılaştım! Ama bu sürpriz, beklediğim türden değildi. Roman, mahkûmun idamı gerçekleşmeden sona eriyor. Tamam, dedim, belki de bu bir tür edebi hile. Ama hayır, bu bir hile değil, bu sadece bir eksiklik. Hugo, bize büyük bir final sunmak yerine, sahneyi kapatmadan ışıkları söndürüvermiş. Romanı kapattığımda, elimde kalan tek şey belirsizlik ve “Peki, sonra ne oldu?” sorusuydu.
Belki bu roman, yazıldığı dönemde büyük yankılar uyandırdı, insanları harekete geçirdi. Ancak bugünün okuru olarak, bana bıraktığı sadece bir dizi belirsizlik ve yarım kalmış bir hikâye oldu. “Bir İdam Mahkumunun Son Günü ”nü bitirdiğimde, dönüp kitabın kapağına baktım ve kendime sordum: “Bunun sonu nerede, Victor?” Ama yanıt bulmak yerine, sayfalar arasında kaybolmuş bir hikâyenin gölgesinde kaldım.
“İnsanın en büyük trajedisi, bir idam mahkumunun son gününde değil; bitmeyen ve hep eksik kalan vicdan muhakemesindedir. Son sözler, aslında hiçbir zaman söylenmez.”