Puan vermedi·616 syf.····Okunma: 10 Ağustos 2024 18:52 Gülen adam.İngiltere aristokrasisini ve adalet sistemini eleştiren müthiş bir kitap.Victor Hugo aralarda İngiliz adalet sisteminin işleyişini,Lordların görev ve yetkilerini anlatmış.Başlarda bunu neden yaptığını pek anlamadım ama sonradan “A evet bunun için anlatmış Victor Hugo bu olayları” dedim.
Yeşilçama da konu olan öyküsüyle,Joker karakterine ilham veren baş kahramanıyla Fransız edebiyatına damga vuran kitaba çevirmeni yazık etmiş ne yazık ki.Bu kadar özensiz ve bu kadar yanlışlarla dolu bir kitabı ben hayatımda okumadım. Bir iki yerde olsa olur o kadar der geçerim ama her iki sayfada bir hiç olmayacak,ilkokul öğrencilerinin bile yapmayacağı kadar basit hatalarla dolu kitabı Victor Hugo’ya saygısızlık etmemek adına bitirdim ama elimde kalem editör gibi düzeltmelerle ilerleyebildim.(bu konuda biraz takıntılıyım beni bilenler bilir)yabancı dil mezunu olmayan birinin çevirdiği kitabı,hiç kontrol etmeden baskıya sunmak okuyucuya büyük saygısızlıktır. Biz harçlığımızdan kesip orjinal kitap alıyorsak karşılığını da almak isteriz.Herkes işini iyi yapmalı @zeplinkitap
Neyse gelelim konuya… Ursus,tekerlekli evinde kurdu Homo ile yaşayan bir gezgindir.Gittiği yerlerde gösteriler yapıp,halkı eğlendirerek hayatını sürdürür.Bir kış günü bu tekerlekli evine,Gwynplaine adında,suratı Kompraçikolar (çocuk ticareti yapan ispanyol korsanları) tarafından deforme edilerek sürekli gülen bir soytarı ifadesi verilmiş bir çocuk yolda bulduğu bir bebekle çıkagelir.Ursus,zaten küçücük olan hayatına bu iki savunmasız çocuğu da sığdırır ve iki çocuk,bir adam ve bir kurt olarak hayatlarına devam ederler.Ama geçmiş geçmişte kalmamış,bir gölge gibi bu gariban insanları takip etmiştir.
Victor Hugo,soylulara olan tavrını ve yönetimdeki adaletsizliği Gwynplaine’in kitabın sonuna doğru Lordlar meclisinde yaptığı konuşma ile ortaya koyuyor.Bu konuşma kitabın özeti gibi aslında,İngiliz aristokrasisinin ve adalet sisteminin tüm adaletsizliklerini ortaya döken konuşma tüylerimi diken diken etti.
Çeviriye rağmen severek okudum.Victor Hugo’ya saygısızlık etmemek adına iyi ki yarım bırakmamışım.İşini iyi yapan yayınevleri tekrar basarlarsa alır yine okurum.Kitapla kalın,sevgiyle kalın.