Ah biçare kadınlar
2024 3. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 22:05
Uzun bir süre kitap okumamış, daha doğrusu bir kitabı bitirmemiştim. Ancak, bu kitabı çok değerli birinin bana ödünç vermesi vesilesiyle okuma fırsatı buldum. Ayrıca, Talat Bey ile birçok ortak noktamız olduğunu söyledi bu beni daha da meraklandırdı. Okuduğumda, doğum günlerimiz -5 Mayıs- dahil, birçok konuda benzerliklerimiz olduğunu fark ettim. Buradan bu değerli kişiye tekrar teşekkür ederim. Edebiyatımızın ilk romanlarından biri olması nedeniyle bu kitap, Türk edebiyatı için önemli bir eserdir. Ancak ne yazık ki, bu durum birçok kişinin kitaba önyargıyla yaklaşmasına neden olabiliyor; belki de ilk romanlardan biri olduğu için kalitesiz olacağı kanısına varıyoruz. Fakat hikaye o kadar güzel işlenmiş ki, bu kısacık romanda bile karakterlerle derin bir bağ kurabiliyorsunuz. Aslında tüm hikayeyi bir sayfada özetlemek mümkün, ancak Şemsettin Sami bunu sıkmadan, çok başarılı bir şekilde anlatmış. Şemsettin Sami, bu kitabında aslında iki ayrı aşk hikayesini ele alıyor: Rıfat ve Saliha ile Talat ve Fitnat’ın aşkları. Her iki hikaye de son derece ilgi çekici ve bir o kadar da hüzünlü. Türk dizilerinde sıkça rastladığımız aşk temalarına benzer bir yapıya sahip olsa da, bu kitap muhtemelen bu temaların ilk örneklerinden biri. Yazar, hikayede dönemin özellikle kadınlara yönelik bakış açısını çok iyi yansıtmış. Pek çok yerde "Ah biçare kadınlar" diyerek, kadınların aile ve toplum içindeki yerini etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Peki, aradan geçen 150 yıla rağmen ne değişti? Kadınlar sokakta özgürce dolaşabiliyor mu? Kızlarımız küçük yaşta istemedikleri insanlarla evlendiriliyor mu? Kızlar, evlenene kadar evlerinde hapsediliyor mu? Şemsettin Sami, yaşasaydı ve 150 yıl geçmesine rağmen bu sorunların artarak devam ettiğini görseydi, muhtemelen yüzümüze tükürürdü. Bunu hak ediyoruz. #249289753 #249289753 Kitap, sadece bu konularla da sınırlı kalmayıp, başka toplumsal sorunlara da değiniyor. Sonuç olarak, bu kitap, rahatlıkla okunabilecek, okurken gözyaşı döktürebilecek ve aynı zamanda bir şeyler öğrenebileceğiniz bir eser. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim.
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538,1bin okunma