80+/-1 Günde Devri Alem :D
2024 13. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 11:36
Kitabın baştan sona kadar sürükleyici anlatımı ile beni adeta bir haftadır esir etti, aynı anda okuduğum bütün kitapları yarıda bırakıp bu kitabla kendimi baş başa bıraktım ve bugün sonunda bitirdim! Soğuk kanlı bir ingiliz centilmen ile sıcak kanlı bir fransız uşağı saçma bir gelişigüzel bahis uğruna dünyanın etrafına dönüyorlar ve de bütün 'erteleyici faktörlere' rağmen bir şekilde dönüyorlar Londra'ya. Jules Verne'nin adını çok ama çok duymuşum, ilgi duyduğum türden romanlar yazmadığı için hiç okumadım bugüne kadar. Ama özellikle bu kitabın o kadar uyarlaması yapıldıki. okumadan edemedim, iyi ki de okumuşum... Çünkü adam romanlarını o döneme ait bilgilendirici ve ilginç bilgilerle doldurarak okuyucuya ciddi anlamda kültürel birikim sağlıyor. Mesela ben o eski uluslararası deniz ulaşım yollarından bir haberdim, kitaptan sonra haritayı cebime soktum resmen!.. Londra'dan fransaya fransadan İtalyanın limanına, oradan 'Mongolia' gemisiyle Süveyş kanalı ve Adenden geçerek hint okyanus açıklarına ve oradan da Bombay'a. Tabi hint denen ülkede başına gelmeyen olmuyor ama şükür Hong kong'a varıyorlar. Sonrasında -karmaşık olaylardan sonra- Yokohama denen Japonya şehrine varıyorlar. Pasifik okyanusu aştıktan sonra San Fransisko, ve San Fransisko'dan amerikayı en uç ucundan diğer en uç ucuna doğru yarıya bölen o trenle New York, ve New York limanından -tabiri caizse- kargo gemisini rüşvetle GASP EDİP Liverpool limanına ulaşıyorlar. Bir de bunu demeden geçmeyiyim, Britanya Krallığının o her yere yayılan sömürgelerine şaşkınlığımı belirtmek istiyorum! Adamlar resmen dünyayı esir etmiş. İngiltere'den Hong Kong'a kadar uzanan bir metro hattı gibi her yerde istasyonları var. "Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk" sözünü boşa dememişler ya... Kitabın bir macera romanı olduğunu biliyorum ama keşke yolculuğunanlamına biraz daha yoğunlaşsaydı yazar. Çünkü kitabın sonundaki ifadesinde "Anlamı olmayan bir bahis" ifadeleri geçiyordu. Tabi o kadını kazandı o ayrı ama mesela Chekov'un Bahis kitabına benzer bir sonuca varabilirdi. Neyse, her iki kitabın türleri farklı zaten. Sonuç olarak, güzel bir deneyim idi , güzel yolculuktu... Keşke uçaklar yok olsa da böyle deneyimleri bir daha görelim.
Around The World In Eighty DaysJules Verne · Selin Yayıncılık · 202324bin okunma