Puan vermedi·136 syf.····Okunma: 12 Ekim 2024 10:44 Kitabın yarısına kadar gelmişken görüşlerimi yazmak istedim bitirince güncelleyecegim..
Öncelikle kitabi alırken Dionysos hakkında mitleri okuyacağımı düşünerek büyük bir yanılgıya düşmüşüm. Kitapta mitlerden çok alıntılar ve yazarın ufak bir konudan yaptığı uzun çıkarımlar var. Buraya kadar değindiği noktalardan bazıları ne kadar mantıklı olsa da (Ataerkil toplum ve Dionysos ilişkisi, hazzın ve cinselligin baskılanmaması gerektiği, ve doğaya dönüşün insanın özüne dönüşü olduğu gibi) geri kalanların hepsi Dionysos'un ne kadar Anadolulu ne kadar Anadolu'dan gelme bir tanrı olduğunu kanıtlamaya yönelik. Açıkçası Dionysos'un ne kadar Anadolulu oluşu beni ilgilendirmiyor ister İran ister Libya ister İskandinav kökenli olsun benim için nereden geldiğinden çok yazarın kitabın kapağında belirttiği gibi "Bize ne mesaj verdiği" benim için daha önemli ama bununla ilgili açıklama ve çıkarımlardan çok Dionysos'un ne kadar Anadolulu olduğuna dair zorlama bir kanıtlama içerisine girdiği için rahatsızlık duydum. Evet yunan mitolojisi bazı noktalarda Anadolu'daki mitolojik karakterlerle bile birleşse de bu birleşmeden çıkardığım sonuç "evet Dionysos Anadolulu bir tanrıdır" dan fazlası olmalı bence.
Kitabı bitirdim (çoktan)
Farklılık baş kaldırı direnişten çok aşırılık gördüm dönemin insanlarının bundan rahatsız oluşunu başlı başına yanlış görmüş. Ama aşırılık farklılık bazen korkunç olabiliyor ki yapılan ayinler ritiueller bir yerde gerçekten korkunç. Ayrıca bu rituellerde kadının orada bulunmasını bir direniş olarak görmüş ama kadınlar orada sadece doğurganlık vasfıyla bulunuyor dönem için ayinde bulunmak belki bir avantaj olabilir ama o vasıfla orada bulunmaları pek de pohpohladığı kadar mükemmel değil. Sonuç olarak incelemenin başında da yazdığım gibi bir beklentiye okuyacaksanız hayal kırıklığı olabilir ama sonuçlara katılmasanız bile farklı bir bakış açısı kazanmak istiyorsanız 1 günde bitirebileceginiz iyi bir kitap.