···Okunma: 28 Ağustos 2024 19:26 Spoiler Uyarısı
...
Çok kısa konusundan bahsetmek gerekirse:
Bir dünya düşünün, herkes çok mutlu ve o dünya huzur kokuyor. Bu dünyanın içinde özel yeteneklere sahip insanlar var; ancak bu yetenekleri asla kötüye kullanmıyorlar. Şu anki dünyamıza benzeyen bir yerden yolunu kaybedip çaresizce dolaşırken bayılan bir kadın gözlerini farklı bir dünyada açar—huzur kokan bir dünyada. Bu dünyada, onu bulan biriyle tanışır ve evlenir. Doğal olarak, kadının güçleri yoktur. Çocukları olduğunda onun da güçlerinin olmadığını düşünürler. Ama öyle değildir; kızlarının olağanüstü ve çok değerli güçleri vardır. Ancak kız, bir anlık gücünü kontrol edemez ve bir hayal sonucu ailesini kaybeder. Onları aramak için sürekli yeniden doğmayı görev edinen Jieun, asırlar sonra artık yaşamaya karar verir. Güçlerini kullanarak insanların kalplerini iyileştirecek ve sonrasında yaşamına son vermeye çalışacaktır. Ancak Jieun, kendi kalbindeki yaralarla nasıl yüzleşeceğini bilemez.
Kitabın incelemelerine göz gezdirdim ve anlatılmak istenen duyguların sürekli tekrar ettiği yorumlarını gördüm. Öyleydi evet, ama zaten öyle olması gerekiyordu bence. Çünkü bir "gülüp bir ağlama" tabiri vardır ya, işte sürekli aynı duyguyu yaşayabiliyoruz. Ancak önemli olan olaylar değil, olaylara bakış açısıdır derler. Yani herkes duyguları farklı yansıtır. Yazar da bir nevi bunu göstermekle birlikte, insanın dış görünüşüyle iç görüşünün aynı olmadığını ve anı yaşamamız gerektiğini vurgulayarak anlatır.
Tüm müşteriler bence eşsizdi, ama unutamadığım ve paylaşmak istediğim şey, Kalp Çamaşırhanesi'ndeki bir müşterinin yıllar sonra açık öğretimden psikolojik danışmanlık okuduğunu söylemesiydi. Bu mesleğin ona göre olduğuna karar verdiğini çünkü içindeki yaraların başkasının yaralarını anlamasında yardımcı olduğunu söylemesiyle kalbindeki acıları sildirmek istememesiydi.
Çok güzel bir Kore edebiyatıydı.
Bir güldüğüm, bir üzüldüğüm kitap oldu.
Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ancak bir başka tavsiyem de şu: Kitabı okurken birazcık kaybolmuş hissettiğiniz bir dönem olmasına dikkat edin. Çünkü kitaptan çok kendime pay biçtiğim, kendimi gördüğüm yerler oldu.