2024 13. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2024 14:24
#büyükdefterkanıtüçüncüyalan Ürpertici bir üçleme. Agota Kristof'un "Okumaz Yazmaz" adlı kısacık otobiyografisini okuduktan sonra merakla, son zamanların en ünlü üçlemesine başlamak istedim. Bu ünü hakediyor mu? Bence kesinlikle evet. Öncelikle Agota Kristof'tan bahsetmek istiyorum. Macar asıllı bir yazar savaş yüzünden yurdundan yoksulluk ve imkansızlıklar sebebiyle göç etmek zorunda kalıp ailesiyle birlikte Fransa'ya yerleşiyor. 26 yaşında Fransızcayı öğrenip kitaplar yazıyor ve ünü dünya çapında yayılan bir yazara dönüşüyor. Acı ve zorluk dolu bir hayatta insan kendini nasıl gerçekleştirebilir; saygı duyulası ve ilham alınası. Üçleme'nin ilk iki bölümünde ikiz kardeşler yer alıyor. Yeri ve zamanı belli olmayan bir savaş ortamında doğan ikizler anneleri tarafından anneannelerine emanet ediliyor. Yaşadıkları, büyüme süreçleri o kadar dehşetli ki, asla çocuk gibi yaşayamıyorlar hayatı. Yazarın dehşetli durumları böylesi soğuk kanlı yazması da şaşırtıcıydı. Üçüncü bölüm ise her şeyi allak bullak eden kısım. Neler gerçek neler hayal ürünü veya sanrı? Fazla ayrıntıya girmeyeceğim kitapla ilgili. Ben çok etkileyici buldum. Her insan bu dünyaya geliyorsa en azından bir kitap yazmalı diyor kitabın bir yerinde. Agota Kristof bunu amaç edindiyse kendine, seçtiği konunun hem bu kadar gerçek hem de bu kadar farkındalık arttırıcı olması bana kesinlikle amacına hizmet etmiş olduğunu hissettirdi. Zamanın, yerin hiçbir önemi yok ve savaşlar çocukların zihninde ve hayatlarında onulmaz yaralar açmaya devam ediyor. Devam etmeyeceği zamanların gelmesi dileğiyle.. #agotakristof #ykyyayınları #okudum #macaristan #dünyaedebiyatı #okumak #okumazyazmaz #books #klasik #savaş #çocuk #edebiyat #psikoloji
Büyük Defter - Kanıt - Üçüncü YalanAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20258,5bin okunma