Öncelikle bu romanı yazan George Orwell'a hakkını verelim. Oldukça iyi bir distopya yazdığı ve güzel mesajlar verdiği için tebrik etmek gerek. Zaten bu yüzden yasak ve sansür yoluyla susturulmaya çalışılmış ama neyse ki bugün okumak için önümüzde herhangi bir engel yok.
Kitabımız totaliter bir rejim altında yaşayan Winston Smith'in hikayesini anlatır.Roman distopik bir dünyada, "Büyük Birader" adlı liderin sürekli gözetimi altında yaşayan bir toplumda geçer. Parti, bireylerin düşüncelerini ve davranışlarını sıkı bir şekilde kontrol eder, tarihi sürekli değiştirir ve propagandalarla gerçeği çarpıtarak halkı manipüle eder. Bizim Winston, partinin baskıcı rejimine karşı gizli bir isyan başlatmayı ister. Julia adında bir kadınla yasak bir ilişkiye (zira rejim aşkı da yasaklar. Birliktelikler sadece partinin izin verdiği kişiler arasında, gözetim altında gerçekleşir) başlar ve birlikte partinin kontrolünden kaçmanın yollarını ararlar. Ancak sonunda, partinin kontrolü altında olan bir adam tarafından ihanete uğrarlar ve işkenceye maruz kalırlar. Winston, sonunda partiye ve Büyük Birader'e olan sadakatini kabul eder ve rejimin kontrolü altında tam teslim olur.