···Okunma: 17 Ağustos 2024 00:00 Yunan Mitolojisi’nin bilindik değil de ;hikayenin daha kıyıda köşede kalan karakterlerinin gözünden anlatılması bana çok başka bir zevk ve keyif veriyor.Örneğin İokaste’yi ,Oidupus’u pek tabii Antigone’u biliyorum ama İsmene cephesinden pek bir bilgim yok daha silik bir isim benim için hatta birçoğumuz için muhtemelen öyle.İşte tam da bu noktada İokaste’nin Çocukları gözümde bir anlam kazanıyor.
Yazarın sonsözde de belirttiği gibi temelde Oidipus’un hikayesinin anlatıldığı kitaplar hatta sahnelendiği oyunların farklı farklı versiyonları, yorumları var ve böyle olunca ne hikmetse aslına bağlı kalmadığına ,fazla değişiklik yapıldığına dair eleştiriler almasını biraz tuhaf bulduğumu söylemeliyim.Kurgu yahu bu yani aynı şeyleri anlatmış olsa ne zevk alacağız ?O zaman Antik Yunan Edebiyatı’nın çok dışına taşmamak lazım.
Kısacası ben seviyorum bu tip romanları,başka perspektiflerden ele alınan tragedyalar benim için farklı bir tat .
Gelelim benim eleştirdiğim noktalara;şimdi çok güçlü bir hikaye var elinizde.Ortada küçük yaşta Kral Laios ile evlendirilmiş ve ölümünden sonra Thebai’nin kraliçesi olmuş İokaste’nin bilmeden oğlu Oidipus’la evlendiği çok hazin bir trajedi var ortada.Peşinden oğullarının rekabetleri ,kızlarının yaşadığı müthiş acılar var .Malzeme bu kadar dehşetli olunca insanın duygularını fazlasıyla pik yaptıracak bir işleniş beklentisi doğuyor.Onu pek yakalayamadım açıkçası.İçselleştiremedim.
Tempo düşük ,olay geçişleri çok düz ne yazık ki.İniş çıkışlar olsun,kendimi okurken karakterlerin yerine koyabileyim,bir sonraki bölüme daha büyük merakla atlayabileyim isterdim.
Antigone alışık olduğumuz üzere daha kafa tutabilen,isyan edebilen,haksızlıklara karşı sesi daha gür çıkabilen bir kızken bu romanda pasifize edilmesini de kişisel olarak beğenemedim.Karakter gelişimi açısından önce çok silik,mıy mıy bir tipken son düzlükte biraz isyan edecek oldu ;ona da ömrü vefa etmedi:))
Halbuki çok daha ön planda kalabilirdi gibi gibi.Neyse yazarın tercihi dedim ,çok irdelemedim.
Ha ama bana eski çağ olsun,mitoloji,tarih olsun özel zevkim olduğu için yeni ne keşfetsem okurum o ayrı.Sadece zaten çok fazla alternatifi olan bu tip romanlarda daha çok sivrilen ,öne çıkan bir özellik beklentim olduğu için ortalama bir yerlerde kaldı bu kitap benim için.Yine de tertemiz yazılmış,mantık hatası bulamadığım,ayrıca iyi de bir finale sahip.Bu yüzden tavsiye ederim benim bahsettiklerim biraz işin “kişisel zevklerle “ alakalı olan kısmı .Siz okurken pek takılmayabilirsiniz.