Sahaf Mendel'e Dair
2024 9. kitabı
Uzun zamandır Stefan Zweig okumuyordum. Sahaf Mendel kısa ama çok iyi gelen bir kitap oldu. Kitap 3 öyküden oluşuyor; Sahaf Mendel, Görünmeyen Koleksiyon ve Unutulmayacak Bir İnsan. Kitap incelemelerine baktığımda genelde kitaba adını veren Sahaf Mendel öyküsünün ön plana çıktığını görüyorum. Ama beni asıl etkileyen Görünmeyen Koleksiyon öyküsü oldu. Gözlerini kaybetmiş bir koleksiyoncunun yaşama tutunmasını sağlayan tutkusunu hayranlıkla okudum. Koleksiyonunu anlatırken aslında ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle satmış olması ve bunun açığa çıkacağının vermiş olduğu kalplerindeki korkuyu çok içimde hissettim. Yer yer çok duygulandım. Daha uzun olsaydı da daha derinlemesine okuma fırsatımız olsaydı diye düşündüm. Stefan Zweig eserlerini çok içimizden, çok gerçekçi duygularla anlatıyor. Döneminin sosyo-kültürel özelliklerine, ekonomik ve savaş sıkıntılarına sıklıkla yer veriyor. Anlatış şeklini doğal ve samimi buluyorum. Kitaplarının genellikle kısa olması dolayısıyla bazı okurlara çerezlik gibi gelebilir ama çok derin anlamlara sahip. Mutlaka okunması gereken kitaplığınızda boy boy kitaplarının olmasını hakeden bir yazar.
Sahaf MendelStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202412,8bin okunma