Burun; Bedrettin Şimşek kaleminden, İkinci Adam Yayınlarından basımı yapılan, 288 sayfadan ibaret kitap.
Gogol'un; Burun, Palto, Fayton kitaplarından esinlenerek yazılmış. Gogol ile kitabın kahramanının karşılaşması, birbirlerini kıskanmaları da kitaba ayrı güzellik katmış.
Şube Müdürü Binbaşı Kovalev; lükse düşkün, Çar'a olan yakınlığı ile övünen, her daim süslü, insanlara tepeden bakan, özellikle belli bir statü haricinde olan kişilere yaşamasalar daha iyi tavrında, ayağına çamur değer diye, iki adımlık yola bile faytonuyla giden, herkesin dalga geçtiği ama evinde yaptığı toplantılar cazip geldiği için evi sürekli dolup taşan , kendisini aşırı beğenen bir karakter.
Bir gün, burnunun yerinde olmadığını görür aynada. Ortalığı birbirine katar. Kim almaya cüret etmişti burnunu? Nereye gitti? Herkes o burnu aramaya başlar.
"Çünkü aşırı gururu Çar' ın karşısına çıkma şerefine erişemeyenlerle dostluğunu sürdürmesine izin vermezdi."
"Eğer göz yanılsaması değilse kesin bir düş bu. "
Rasputin, "Hangisi daha tehlikeli? Acaba insan hangisinden kendini daha iyi koruyabilir? diye soruşturuyordu.
Gazete işte bu minvaldeki yazısını iki sayfa boyunca devam ettiriyor, onu "Gazetemizin gerçekleri yayınlama konusunda ne kadar titiz olduğunu bütün okurlarımız bilir. Nitekim en güvenilir Fransız kaynakları da bu haberleri doğruluyor." diye tamamlıyordu.
Madam Fekla; " Bunlar o gün size attığım yalanlar değil mi? Nasıl oluyor da o size uydurduğum bu şeyler dört duvar arasından çıkıp bugün gazetelerde gerçekmiş gibi yer alıyor?"
Epey düşündüler; işin içinden çıkamadılar.
Çok katmanlı yapısı, girift kurgusu, tarihî olayları geçmişle geleceğin birbirine karıştığı bir rüyaya ustaca yerleştirmesiyle öne çıkan benzersiz çalışma, Burun, Fayton, Palto öykülerini 1917 Rus Devrimi dönemine taşıyarak Gogol’un yaşamından sahnelerle zenginleştiriyor; ünlü sinema yönetmeni David Lynch tarzında, düşsel bir kurguyla ve ardı ardına gelen rüya/kâbus sekanslarıyla katı gerçeği gerçeküstüyle harmanlıyor.