2024 186. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2024 06:47
"Her medeniyet, mutlak kaostan sadece üç öğün uzaktadır." Bu aralar en çok fantastik, bilim-kurgu türü kitaplar okuduğumu farkettim... Kitaplardaki ortak nokta; dünyanın geleceği ile ilgili senaryolardan oluşuyor. Güncel meslekler arasında da var olan; yapay zeka, robotik kodlama, android, algoritma vs... olunca sonumuz hayırlara vesile olsun demekten başka çare düşünemiyorum. Gelelim kitabımıza; bir ülke düşünün; dünyanın en harika ülkesi diye başlıyor. Ülkenin para birimi nitelik, kitabın geçtiği eyaletin adı nicelik, kendi takvimi ve ölçü birimleri var. Aslında şuan için dünyada yaşanılan ne varsa bir adım ötesi anlatılıyor. Yani bu yakın zamanda gerçekleşecek gibi. Böyle kaliteli bir ülkenin başkanı ya android olursa? Bunun cevabını da bu kitapta bulacaksınız. Yazarın dili sade ve esprili diyebilirim. Hayal gücüne bayıldım. Herhalde kısa bir zaman sonra böyle bir gerçekle uyanabiliriz. Dünya'da ki ekonomik krizlerin sonuçları, hükümetlerin yönetim şekilleri ve pek tabi ulusal güvenlik gibi pek çok konu mizahi bir gerçeklikle anlatılıyor. Benim keyifle okuduğum klasik kitaplara verilen yeni isimler, robot türleri, yeni meslek kolları ve onlara verilen isimlerdeki yakıştırmalar çok akıllıca ve eğlenceliydi. Kalite Ülkesi bizi sanal dünya ile tanıştırırken şimdiki dünya düzeninin de sağlam eleştirisini yapıyor. Kitapta yine dikkatimi çekenler; insanlara soyadı verilirken anne ve babanın işinin verilmesi, insanların sanal ortamda tıklanma durumlarına göre puanlanması, kalite partner adındaki bir uygulamanın insanları eşleştirmesi gibi konular yer alıyor. Bilin bakalım bu ülkede en çok kullanılan soyadı ne? Tabi ki "İşsiz"... Teknolojik gelişmeler ve bilim; insanların daha iyi yaşam koşulları içinde yaşaması için hedeflenirken; bu dünyada da ne yazık ki insanlar işsiz ve askeri ücretle geçiniyorlar. Pek çok bugünden, biraz da geleceğin dünyasının artık hayalden uzak yaklaşımı ile kitabı okumayı sevsemde korkutucu gerçekliği ile gelecekten çok ama çok korktum. Kitap bilmediğim pek çok da terimi öğretti. Örneğin; İzlek Bağımlılığı ve Jevons Paradoksu gibi bilimsel bazı bilgiler kitabın akışı içinde anlatıldığı için hem öğretiyor hem de sorgulatıyor. Velhasıl kelam; gelecek acı gerçek. Güldür, güldür geliyor. Ben kalitesiz ülkemde yaşamak istiyorum. Kitabı beğendim.takdir szlerin. Keyifli okumalar dilerim.
Kalite ÜlkesiMarc-Uwe Kling · Epsilon Yayınevi · 2019323 okunma