Kore Nasıl Kore Oldu Kitap İncelemesi
2024 1. kitabı
Neredeyse bir oturuşta okuyup bitirdiğim bir kitap oldu. Kitap Kore’nin tarihinden başlayarak aslında henüz genç bir ülke olan Kore Cumhuriyeti’nin günümüzdeki başarısını nasıl yakaladığını çok yönlü şekilde ele alıyor. Siyasetine, toplumsal yapısına, kültürüne, dış dünyada yakaladığı ve sunduğu Kore imajına değiniyor. Aslında yaratılan yeni Kore’nin nasıl bir süreçten geçerek oluştuğunu görmek ve ancak yakından bakınca görmenin daha kolay olduğu çeşitli anti-demokratik tutumları, durumları kitap aracılığıyla incelemek bence keyifli bir deneyimdi. Kore’yi daha çok eğlence sektörüne yaptığı yatırımlarla ve bu alanda inşa ettiği kimliğiyle tanıyordum, geçmişindeki içe dönük münzevi krallığını, darbe dönemi ve ardından yaratılan sanayi yatırımlarıyla yaşadığı dönüşümü, hallyu patlamasını, eğitim krizlerini, toplumcu anlayışını görmek de kendi adıma aydınlatıcı oldu. Benim gerçekten keyif duyarak okuduğum çok keyifli bir kitap oldu. İlgililerine keyifli okumalar dilerken kitapta yer alan, hoşuma giden bir alıntıyla da incelememi sonlandırıyorum: “gönlümüzden geçen hayaller göklerdeki yıldızlar kadar çoktur. tepelerin ardında yükselen Baekdu Dağı’nda, kışın ortasında bile çiçekler açar.”
Kore Nasıl Kore Oldu?Andrew Salmon · Metropolis Yayınları · 2020111 okunma