Julia May Jonas’ın Vladimir isimli kitabı, yenilikçi ve cesur bir yaklaşım vaat etmesine rağmen, bu vaatleri yerine getirme konusunda ne yazık ki yetersiz kalıyor. Yazar, yaşlı bir profesörün, kocasının cinsel taciz suçlamalarıyla yüzleştiği bir ortamda, genç ve çekici bir akademisyen olan Vladimir'e olan saplantısını merkez alıyor. Ne var ki, bu ilgi çekici öncül, yeterince derinlik kazanmadan yüzeyde kalıyor.
Kitap, ahlaki karmaşıklıkları ve akademik dünyada yaşanan güç dinamiklerini ele almak istiyor, ancak bu temalar yeterince derinlemesine işlenmiyor. Kendi içindeki ikilemlerini çözmeye çalışırken, hikayenin ilerleyişi sık sık sekteye uğruyor. Özellikle ana karakterin içsel monologları, uzun ve yorucu hale gelerek hikayenin akıcılığını sekteye uğratıyor. Anlatım çoğu zaman dağınık ve odaklanma sorunu yaşıyor, bu da okuyucunun karakterlerle bağ kurmasını zorlaştırıyor. Kitabın adı olan Vladimir ise, başkahramanın saplantılı olduğu genç akademisyeni işaret ediyor, ancak bu karakterin derinliği ve gelişimi eksik kaldığından hikaye sığ bir hal alıyor.
Sonuç olarak, Vladimir, ilgi çekici temalar sunmasına rağmen, karakter gelişimi ve hikaye kurgusu bakımından tatmin edici bir okuma deneyimi sunamıyor. Coetzee'nin "Utanç" isimli romanıyla benzerlikler taşısa da, sözünü ettiğimiz kitabın yanında olukça sığ ve yavan aklıyor. Okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim.