·320 syf.····Okunma: 15 Eylül 2024 21:35 ‘Kaç ömür gerek, yaşamayı öğrenmek için? ‘
Yüzyıllardır yaşadığınızı, Shakespeare’le aynı sahneyi paylaştığınızı, Captain Cook’la deniz yolculuğu yaptığınızı ve Fitzgerald’la tanışıklığınız olduğunu hayal edin.
Kitabımızın ana karakteri Tom, 41 yaşında gösteren ama aslında 439 yaşında olan anergia (yaşlanmama) hastası bir adam ve tüm bunları tecrübe ederken; hem geçmişini hem geleceğini düşünüp kaygılanan ve anı kaçıran bir alba.
Gelişimleri ergenlikten sonra yavaşlayan ve 15 yılda 1 yaşlanan albalar 8 yılda bir kimlik değiştirerek farklı hayatlar yaşamaya ve gizli kalmaya çalışıyorlar. Ana karakterimizin bu 8 yıllık hayatı için lisede bir tarih öğretmeni olmayı seçmesi; geçmişe dönük tarihi olay ve olgulardan da haberdar olmamıza, kitabın dönemlere ışık tutmasına sebep oluyor.
‘İlk kural aşık olmayacaksın. Başka kurallar da var ama esas kural bu. Aşık olmak yok. Aşık kalmak yok. Aşk hayalleri kurmak yok. Bu kurala bağlı kalırsan sorun çıkmaz.’ cümlelerine rağmen Rose karşısında çıkar ve artık her şey hükümsüzdür. Yıllar sonra eşinin oğlu gibi görünmek ve çocuğunu da insanların zorbalıklarına maruz bırakmak Tom’u gitmeye zorlar. Eşini kaybettikten sonra kendisi gibi bu nadir rastlanan hastalıktan muzdarip olduğunu öğrendiği kızını arar yıllarca.
Kızını bulmak ve aşık olmadan insanların cehaletine ve önyargılarına maruz kalmadan normal bi hayata sahip olmaktır hayali.
Peki hayat hayallerine ulaşmasının yolunu açacak mı? Yoksa tarih tekerrürden ibaret olduğunu mu gösterecek bize?
Heyecanla ve keyif alarak sayfalarını çevirdiğim, Matt Haig’in okuduğum en güzel romanı olduğunu düşündüğüm bir kitap oldu Zamanı Durdurmanın Yolları.
Zamanda yolculuk yaparken, her bir anı yaşadığınızı, sahnenin bir köşesinde ana tanıklık ettiğinizi hissettirebilecek kadar güçlü bir roman.
Bitirdiğinizde aynı kişi olarak kalmak istemediğiniz bir roman arıyorsanız, bu kitabı okumak için gecikmeyin derim.