Bizim için en kıymetli tarih peygamberler tarihidir
2024 66. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2024 00:15
Peygamberler Tarihi Kıymetli bir eser olan Peygamberler tarihinde geçmişe gidip en güzel örnekleri yakından tanıyacak ve hayatımızı ona göre şekillendireceğiz, bugün neredeyse birçok Peygamberin kavminin aramızda olduğunu göreceğiz, o günün putları vardı lakin bugün de putlar var, para gibi, makam gibi, evlad, eş gibi... İbretlik kavimler, örnek olan şahsiyetler bu yolculukta sizleri bekliyor, kitabın son sayfasında ki değerlendirmeyi son olarak sizinle paylaşmak istedim ki daha iyi anlaşılsın mesajları.... Değerlendirme Dava ve mücadelelerini anlatmaya çalıştığımız Peygamberlerle ilgili söylediklerimizi değerlendirecek olursak, diyebiliriz ki, Adem(a.s)'la başlayıp son Peygambere, yani Hz. Muhammed (s.a.s)'e kadar gelen tarih kesiti peygamberler ekseninde gelişmiş bir tarihtir. Bu tarih, sadece geçmiş hadiseler kronolojisi olmayıp, insanoğlunun yaşamıyla çok yakından ilgili olduğu için hayatın kaynağı olarak kabul edilmeli ve örnek alınmalıdır. Peygamberlerinin tarihini bilmeyen birey ve toplumlar, yaşadıkları hayatın benzerlerinin daha önce yaşanmış olduğunu bilmezler. Gördükleri ve yaşadıklarından başka bir hakikati bilmezler. Görmeyi, algılamayı isteseler bile bilgi eksikliğinden dolayı bunu başaramazlar. Peygamberlerin hayatlarının bize öğrettiği gerçek, insanın yaşam gayesinin, Allah'ın rızasına uygun bir hayat olması gerektiğidir. Allah Teâlâ insanı bu yüce amaç için yaratmıştır. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır. "Ben cinleri de, insanları da sadece bana kulluk etsinler diye yarattım" Âyetten de anlaşılacağı üzere, insanın yaşam boyu göstereceği tüm çaba, Allah rızası doğrultusunda olmalıdır. Aksi takdirde Allah, insanın amellerini kabul etmeyecektir. Bir diğer âyette de şöyle buyrulmaktadır: "Kim İslam'dan başka bir din (yani hayat nizamı) ararsa, on- dan (bu din) asla kabul olunmaz ve o, Ahiret'te de en büyük zarara uğrayanlardandır. Allah Teâlâ, yukarıdaki âyet-i kerimelerde sadece kendi emirleri doğrultusunda yaşanacak bir hayat nizamını kabul edeceğini, başka bir hayat tarzını tanımayacağını beyân buyuruyor. Ayetin devamında da şöyle buyruluyor. Hz. Peygamber (s.a.s), onlara takip edecekleri yolu gösterdikten sonra, insanlar o yolu terk edip başka yollara saparlarsa, Allah nasıl onlara hidayet eder, onları muvaffak eder? Bir başka tabirle, Allah'ın insanlar için gösterdiği hayat nizamını inkâr edip O'ndan başkasından yardım isteyen insana hidayet ve muvaffakiyet yoktur. O halde, ideal insan olmanın yolu, Allah'ın buyrukları doğrultusunda yaşamaktır. İşte, insanoğlunun tüm zamanlar boyunca bu yolda vereceği mücadelede onlara önderlik etmiş olan peygamberler, bu gün de bizim için rehber özelliği taşımaktadırlar. Bu yolun rehberleri olan peygamberlerin tüm mücadelelerinin kaynağı Kur'an ve onun açıklaması olan Sünnet'tir. Başkalarının bir gerçeğe inanmamaları, o gerçeğin yokluğu anlamına gelmez. Onların inkârına rağmen gerçek vardır. Fakat Allah nizamının düşmanı olanlar, bunu görmezler, görmek istemezler. Allah bunlar için şöyle buyuruyor; "Andolsun ki biz, cin ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalbleri vardır, bunlarla idrak etmezler, gözleri vardır, bunlarla görmezler; kulakları vardır, bunlarla işitmezler. Onlar hayvanlar gibidir. Hatta daha da aşağıdırlar. Onlar gaflete düşenlerin ta kendileridir. O halde sonuç olarak diyebiliriz ki, Peygamberler tarihi, günümüz tarihinden ayrılması mümkün olmayan, insanı doğru yola yönelten bir tarih bilgisidir. Bu tarihi bize Kur'an öğretmekte, Hz. Muhammed (s.a.s) de yorumlamaktadır. Bu özelliklere sahip bir tarih kültürü, insanın yaşam rehberidir. Bu nedenle her seviyedeki insan, ister yöneten ister yönetilen olsun, bu tarihi iyi bilmelidir ki Allah'tan başkasına kul olmasın! Çünkü kendilerine itaat edilen insanların çoğu, insanı yanlış yola götürür. Bu nedenle bizim rehberimiz başta Peygamberimiz olmak üzere tüm peygamberlerin gösterdiği yol olmalıdır. Allah muvaffak eylesin, okumak öğrenmek ve yaşamak nasip olsun. Allah ihlâsımızı arttırsın.
Peygamberler Tarihiİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2021545 okunma