2024 94. kitabı
Belgesel Roman tadında , ama en önemlisi kalemine anlatım diline hayran kaldığım kitabın yazarı #laurabeaty ile bu okuma serüveni çok değerliydi kesinlikle . Tabi bunda çevirmen katkısıda çok büyük eminim . ✓ bir suya dalar gibi dalarsınız kitaplara tıpkı su altında olduğu gibi kitaplar da farklı ancak gerçekliği su götürmez şeylere rastarsınız. Kitabı okuduğunuz sürece bu devam eder ve kendi hayatımızın yanı sıra onu da yaşarsınız dahası eğer yeterince etkili ise onun ambiyansından yükselen bir nehirden kalan alüvyonlar gibi iç dünyanızda sınırlarını değiştirecek ve zihninizi renklendirecek izler kalır. Tarihe yolculuk yapmak eşsiz bir duygudur. Yazarımız unutulmuş bir filozofu arama yolculuğunda insanlık tarihinin anlaşılmaz uzak kuytularında kalmış birine neden ihtiyacımız olsun ki sorusuna cevap da aratıyor ve akan sayfalarda her ayrıntı ayrı bir heyecan katıyor okuma serüvenine. Daha az tanınmış belki ama düşüncelerinde daha modern daha fark edilir ve bu yüzden günümüze daha uygun olan o kişiyi bulup kitabında can verip bizlere aktarması şahane. Çünkü o yüce ve ihtişamlı herkesin bildiği klasik yunanistan'dan değil aksine Atina'nın kendi dünyasının ellerinden kaydığını ve demokrasi hayallerinin öldüğünü anladığı o kargaşa ve tavizlerle dolu dönemden geliyor. Theophrastus; mevsimleri ve toprağı neyin yönettiğini açıklamak için mitler yerine duyularına ve gözlemlerine güvenen bir doğa filozofuydu. Seyahatleri sırasında karşılaştığı muhteşem karakterlerden oluşan zengin hatıra koleksiyonunu parşömenler üzerine yazdı. Linnaeus’un canlıları sınıflandırma sisteminden, Chaucer'in Canterbury Hikâyeleri’ne, farklı alanlardaki çok sayıda çalışmaya; hatta neredeyse modern roman düşüncesine ilham verdi. Laura Beatty ,bu önemli figürü kolektif bilince geri kazandırıyor ve bunu yaparken Theophrastus'un kendi izlerinde seyahat ediyor; etrafımızdaki dünyayı nasıl gördüğümüzü, anladığımızı ve kendimizle nasıl ilişkilendirdiğimizi keşfediyor; bize doğayı nasıl görmemiz gerektiğini öğreten antik çağ insanlarını unuttuğumuzda modern yaşamın neleri kaybettiğini sorguluyor. Demem odur ki mutlaka okuyun ve bilgi haznenize muhteşem bir akış armağan edin .