···Okunma: 12 Haziran 2018 03:34 İlk kitabını keyifle okumama rağmen insan üzülmeden edemiyor. Aynı kubbe altını paylaştığımız fakat bizden kat be kat uzak günümüz modernizminden pay almamış başka hayatların kapısını aralarken benim zihnimde en çok yer eden hikaye "Mısır Toplayan Teyze" oldu. Guetamala'nın bir koyünde, mısır tezgahından dökülen mısırları yemek yapmak için toplayan, verilen parayı zor da olsa alıp mahcubiyetten göz teması kuramayan iki üç saniyelik bakışı içime işledi.
Hızını kesmeden ikinci kitapla devam ediyor. Birinci kitabına nazaran şeriatla yönetilen ülkelerin durumuyla ilgili kafanızda az çok bir şablon oluşuyor. İran'da resmi görevlerde çalışan yabancıların 50 km dışarı çıkamadığı, öncesinde yazılı izin almaları gerektiği, devlet dairesinde çalışanların ofisine gün içinde imamın gelip namaz kıldırdığı ve insanların işinden olmamak için zor da olsa mecburiyetten yerine getirdiği, abdestsiz namaza durup içlerinden dua yerine şarkı mırıldandıklarını, şahsen ben şaşırarak okudum. Nerede olursan ol insana zorla bir işi yaptıramazsın.
Gelenek görenek, kültürleriyle ilgili öğreneceğimiz çok şey var. Dolu dolu bir kitap. Herkesin okuması tavsiyemdir. Keşke bunun gibi yazılan nice eserler olsa da faydalansak.