2024 78. kitabı
"Güneşe Bakmak: Ölümle Yüzleşmek", sizi hem ürkütecek hem de derinden etkileyecek bir kitap. Ünlü psikiyatrist Irvin D. Yalom, bu eserinde hepimizin içinde taşıdığı ama çoğu zaman konuşmaktan kaçındığı bir konuyu masaya yatırıyor: ölüm korkusu. Yalom'un samimi üslubu, daha ilk sayfalardan sizi sarıyor. Sanki karşınızda oturmuş, bir fincan kahve eşliğinde sohbet ediyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Kendi ölüm korkularından, hastalarıyla yaşadığı deneyimlerden ve hatta çocukluğundan bahsederken, kendinizi ona açılmak ister bir halde buluyorsunuz. Kitabın en etkileyici yanlarından biri, Yalom'un ölüm korkusunu bir düşman olarak görmemesi. Aksine, bu korkuyla yüzleşmenin hayatımızı nasıl zenginleştirebileceğini anlatıyor. "Ölüm fiziksel varlığımızı yok eder ama hayatımızın kahramanı olma fikri bizi kurtarır," diyor Yalom. Bu cümle, kitabın özünü mükemmel bir şekilde özetliyor. Yalom, kitap boyunca birçok hasta hikayesi paylaşıyor. Bu hikayeler sadece teorik bilgiler vermekle kalmıyor, aynı zamanda okuyucuya "yalnız değilsin" mesajını da veriyor. Örneğin, ölüm korkusuyla mücadele eden Tim'in hikayesi, birçoğumuzun kendimizi bulacağı türden. Kitabın belki de en çarpıcı bölümlerinden biri, Yalom'un kendi ölümlülüğüyle yüzleşmesini anlattığı kısımlar. 74 yaşında bu kitabı yazarken, kendi sonluluğuyla nasıl barıştığını, hatta bundan nasıl güç aldığını anlatıyor. Bu samimi paylaşımlar, kitabı sadece bir self-help kitabı olmaktan çıkarıp, adeta bir yaşam bilgeliği hazinesine dönüştürüyor. "Güneşe Bakmak", adından da anlaşılacağı gibi, bizi korkularımızla yüzleşmeye davet ediyor. Tıpkı güneşe doğrudan bakmanın gözlerimizi nasıl kamaştırıp acıttığı gibi, ölüm düşüncesi de bizi ürkütebilir. Ama Yalom, bu kitapla bize adeta özel bir gözlük veriyor. Bu gözlükle ölüme bakınca, hayatın ne kadar değerli olduğunu çok daha net görebiliyoruz. Bu kitap, ölüm hakkında olduğu kadar, belki de daha çok, yaşam hakkında. Ölümlü olduğumuz gerçeğini kabul etmenin, paradoksal bir şekilde, hayatımızı nasıl daha anlamlı ve dolu kılabileceğini gösteriyor. Eğer varoluşsal sorularla boğuşuyorsanız, hayatın anlamını arıyorsanız ya da sadece daha derin bir farkındalıkla yaşamak istiyorsanız, bu kitap tam size göre. Ama uyarayım, bu kitabı okuduktan sonra hayata bakışınız değişebilir. Belki de güneşe bakmaya, ölümle yüzleşmeye ve hayatınızın kahramanı olmaya karar vereceksiniz.
Güneşe Bakmak Ölümle YüzleşmekIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 20173,388 okunma