2024 15. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 16:41
Öncelikle seriyi bitirmem tam 3 ayımı aldı, evet 3 koca ay... Üçlemenin her bir kitabını bitirdiğimde, bir sonrakine geçmek için biraz süre tanımak istedim kendime; araya yeni kitaplar sokmak, bir nebze olsun seriden uzaklaşmak. Tabi bu kitapların kötü ya da sıkıcı olduğu izlenimi yaratmasın. Tolkien kitapları biraz da böyle işte, o kadar güçlü anlatımlara sahipler ki, insan biraz zamana ihtiyaç duyuyor sindirebilmek için. Devasa bir dünyaya sahip Yüzüklerin Efendisi. Her bir karakteriyle, her bir mekanıyla ustaca kurgulanmış, daha yazılmadan önce bile her detayıyla düşünüldüğü belli olan bir eser. Diyaloglar görece daha az, betimlemelerse kitabın çoğunluğunu oluşturuyor. Fakat Tolkien o kadar güzel betimliyor ki her şeyi, en sıradan olan bile büyülü bir anlatıma kavuşuyor. Kitabın rastgele bir sayfasını açıp da içinden alıntı yapılacak bir cümle bulamamanız çok zor. Benim için uzun ama dolu dolu geçen bir serüven oldu. Adeta bir arkadaşçasına bağ kurduğum o karakterler, sayfalarda beraber vakit geçirdiğimiz o tanıdık yerler, hepsi sona erdi. Şimdi ise gözlerim biraz yaşlı şekilde veda ediyorum bu seriye. Fakat biliyorum ki, her gözyaşı da kötü değil, Gandalf'ın dediği gibi.
Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt)J. R. R. Tolkien · Metis Yayınları · 20166,3bin okunma