İlk feminist-king Robert E. Howard :)
2024 17. kitabı
Kitap ne uzun ne de çok kısa, tam yeterli bir uzunlukta soluksuz okunan bir fantastik macera. Başka bir evrene atılıp oradaki halkların kahramanı olan kas adam Esau Cairn’in ancak kabuslarımızdan fırlayacak canavarlarla savaşını izliyoruz :) Ben gerçekten çok keyif aldım. Başlığı böyle atmamın sebebi ise Robert Howard’ın kadınlar konusundaki tutumunu takdir etmem. Çağdaşlarında görülmeyecek biçimde kadınlara verilen bir değer var. Elbette ellerinde kılıçlarla savaşa giden tipler değillerse de aptal değiller, hatta ilginç felsefik sorgulamalarda bulunuyorlar. Artık Conan’dan da biliyorum ki Howard kadınlara karşı aşağılayıcı bir dil ve üslup kullanmıyor, hatta bunu zaman zaman yerdiğini görüyoruz. Bu genelde kitaplarındaki düşmanlara atfettiği bir karakter özelliği. Bir “male gaze” yani erkek bakış açısına sahip olarak yazıyor elbette, kadınlar her zaman biçimli vücutlu, nerdeyse yarı çıplak ve çekici resmediliyor ama bu onları değersiz kılmıyor. Burada da Conan’ın maceralarında da kadın yöneticiler ve hükümdarlar var. Elbette kadınları kendi kaderleri konusunda daha söz sahibi ve güçlü yazmasını dilerdim, ama çağdaşlarının çok daha ötesindeki bakış açısını çok takdir ediyorum. Howard’ı okumak her zaman keyifli çünkü kaslı adamlara ve dövüşe, maceraya olan tutkusu kadar vicdanını da hissediyorsunuz. Son bir nokta da eğer yazar adayıysanız veya yazmayı seviyorsanız bence mutlaka okuyun çünkü anlatım o kadar güçlü ki ben her seferinde not alıyorum. Çevirmeni de gerçekten çok takdir ediyorum, gözüme batan bazı küçük ayrıntılar dışında çok başarılıydı. Sonuç olarak tavsiye ediyorum.
AlmuricRobert E. Howard · MonokL Yayınları · 202537 okunma