·112 syf.····Okunma: 21 Eylül 2024 02:23 Ahmet Haşim’in “Bize Göre” kitabı deneme türündeki köşe yazılarından oluşuyor. Dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmayı amaçlamış. Paris günlerinde edindiği bu izlenimlerini de bir kitapta toplamış. Denemenin konu olarak sınırlaması olmadığı için yazar birçok konu hakkında kendi duygu ve düşüncelerini belirtmeye çalışmış. Kişisel deneyimlerini, bilgi birikimine dayanan görüşlerini kendi hayatından derlediği fikirlerini paylaşmış. Daha çok gündelik hayattan esintiler yer almış. Kişi, olay ya da durum karşısında yaşamdan edindiği intibaları kendisine ne hissettirdiyse ne düşündürttüyse onları yansıtmış. İnsanı ve toplumu anlatırken aslında kendisinden de izler taşır.
Ayrıca Batı medeniyetinin bizim toplumumuz üzerinde bıraktığı tesirleri, doğu-batı kıyaslamasını gözlemlerine dayanarak iç dünyasında harmanlayıp kendine has üslubuyla aktarmış. Yazar okuyucuyu yoğun bir düşünsel çabaya zorlamadan içten gelen bir söyleyiş havasında hatta kendisiyle söyleşerek düşüncelerini dile getirmiş.
Aslında yazar düşünceyi az sözcükle anlatmayı planlamış, betimlemeleri de kullanarak ilgi uyandırıcı bir etki bırakmak istemiş bazı anlatımlarında mizahtan da yararlanmış. Olayların gülünç yanlarını göstermek, farklı yönlerini vurgulamak, insanı güldürürken düşündürmek ve de yazılarına dikkat çekmek için bu yöntemlere başvurmuş. Birde Ahmet Haşim’in gözünden bakmak onun kaleminden okumak gerekir.
Kitabın sanatsal bir yönü olmasıyla birlikte, sade bir şekilde yazılmış olması eserin Türk edebiyatı içinde önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Bir Klasik olarak okunmasını tavsiye ederim.