Sovyetlerde iki dönem
2024 3. kitabı
Nadir Nadi'nin biri 1935'te, diğeri 1965'teki Sovyet Rusya seyahatlerine dair gözlemlerinin olduğu bu kitap, ülkenin iki farklı dönemini karşılaştırması açısından oldukça önemli bir eser. Ayrıca Nadi'nin görece bağımsız bir gözlemci olarak gördüklerini aktarması, çoğu okuyucu için daha güvenilir bir kaynak sayılabilir. Kitap boyunca Nadir Nadi'nin aktardıklarında ideolojik veya siyasi bir kaygı bulamazsınız, ancak ülkemizin yanı başında gelişen bu büyük ülkede olanlara da gözleri oldukça açıktır. O, yaratılan bu güzelliğin yaşamasını ve başarılı olmasını ister. Yaşar Kemal'in önsözüyle başlayan kitap, aslında Nadir Nadi'nin Cumhuriyet gazetesi için yazdığı yazıların derlemesidir. Nadi, bu yazılarının büyük çoğunluğunda yaşadığı anılar haricinde Sovyet Sosyalizmi üzerine önemli bilgiler veriyor. İşçi ve öğrencilerin yaşamından, Sovyet insanının gündelik hayatına kadar her türlü bilgiyi bu 160 sayfalık kitapta bulabiliyorsunuz. Ayrıca yazarın güçlü kalemi, aktarımlarının biçiminde kendini belli ediyor. Çoğunlukla gözlemlediği şeylere yüzeysel yaklaştığını göremezsiniz. Bu kısmı oldukça önemli çünkü o dönem için bir sosyalist ülkeye gidip de Batı'nın diline doladığı zırvaların dışında bir şeyler anlattığınızda, en azından ajan ilan edilirdiniz. Sonuç olarak, Nadir Nadi'nin bu gözlemleri bizim için oldukça değerli. Merakı olanların mutlaka okuması gereken bir eser. Ayrıca kitapta, Türkiye'ye Sovyet diplomatik temsilci olarak atanan Semion Aralov'la ufak bir görüşmenin de aktarımı yer alıyor.
İki Sovyet Rusya 1935 - 1965Nadir Nadi · Ararat Yayınevi · 196722 okunma