2024 5. kitabı
Seri ile ilgili çok olumlu şeyler söyleyemeyeceğim için ve olumsuz şeyleri de ilk kitabın incelemesinde belirttiğim için bendeki uyandırdığı hislerden bahsetmektense direkt konusuna ve işlenişine geçmek istiyorum. Serinin 2.kitabı ilk kitabın kaldı yerden devam etmekte. Bu da aslında yine bu serinin 3 kitaplık bir seri değil de tek kitapta da yazılabileceğini gösteren bir unsur. Harflerin büyük boyutta yazılması bu kitapta da devam eden bir şey olmuş. Biraz araştırma yaptıktan sonra, harfleri büyük boyutta yazılan kitapların okuma alışkanlığı kazanılması için yazılmış kitaplar olduğunu öğrendim. Hem çabuk okunması hem de bu tarz kitapların konusu çok yüzeysel olduğu için okuyucuyu da sıkmaması aslında anlaşılabilecek bir şey. Benim hatamsa bunu bilmeden bu seriye başlamak oldu. Zira benim okuma alışkanlığı kazanmak gibi bir derdim yoktu. Konusunun da neden detaylandırılmadan üstün körü bir şekilde geçildiğini öğrenmiş oldum. Aslında konusu bana hitap eden bir konu olsa da işlenme biçimi hiç bana hitap etmiyor. Bu yüzden bu konunun bu tarz bir kitap için harcanmış olmasına hala üzülüyorum. Kitabın konusuna gelecek olursak da “hayatımızda, çevremize karşı gösterdiğimiz davranışlar, sarf edilen sözler ve takınılan tavırlar bizi bazı yollara sokar ve o yolların sonucunda görmemiz gereken şeyi görmek zorunda kalırız” ana fikrini anlatan bir kitap olmuş denilebilir. Kitabımızın ana karakteri olan Kitty’nin yaptıklarından ötürü başına gelen kötü şeyler silsilesini okuyoruz bu kitapta. Elbette bir önceki kitapla da bağlantılı olarak onun bu davranışları birçok durumu ve kişiyi etkilemekte ve bunun etkilerinin sonuçlarını da yaşamak zorunda kalıyor. Sonucunda ise sevdiklerimizin mi ideallerden önde geldiğini yoksa ideallerin mi sevdiklerimizden önde geldiğini sorgulatan bir ikilemle kitabı noktalıyoruz. Aslında beklentimi düşürdüğüm için fena bir kitap olarak da gelmedi. Bunda serinin konusunun rolü çok büyük çünkü bu konuya çok yükselmiştim. Ancak beklediğim kadar olmasa da beklentiler düşürüldüğünde ve neden yazıldığı da öğrenildiğinde aslında ortalama bir seri olarak karşımıza çıkmakta. --SPOİLER-- Kitabın başından itibaren verdiğimiz kararların sonuçlarına katlanmamız gerektiğini okuyoruz. Kitty’nin neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmediği bu hayatta kendince doğru olduğunu sandığı şekilde hareket edip sonuçlarına katlanmak zorunda kaldığı bir kitap okuyoruz. Bu verdiği kararlar ona Benj’nin ölümünü bile getirmişti. Herhalde hayattaki en çok sevdiğimiz insanın ölümüne vesile olmak demek kararlarımızın yanlış olduğu anlamına gelir. Neyse ki bu da Knox’un oyunlarından biriymiş ki Benj’nin hayatta olduğunu öğreniyoruz sonradan. Ve tüm bu davranışları yüzünden Başkayer’e gönderilen Kitty, Karaceketliler’e yardım etmek için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ayaklanmanın başlaması ve devlete savaş açılması için Karaceketliler grubuna silah gerekiyor ve Başkayer koca bir silah deposu. Bu yeri ve dolayısıyla depoyu da kontrol eden ise Mercerler adında bir aile. Onlardan silah deposuna girebileceği bir yol bulmaya çalışan Kitty aynı zamanda gerçekte kim olduğunu da öğrenmeye başlıyor. Babasının ve annesinin kim olduğunu, geçmişini öğrenmeye başlıyor. Babasının gerçek Daxton Hart olduğunu ve annesininse orayı yöneten Jonathan Mercer’in karısı Hannah Mercer olduğunu öğrendiğinde işler biraz daha karmaşık bir hale geliyor. Günün sonunda gerçek bir Hart olduğunu öğreniyor. Artık daha fazla düşünmesi gereken kişi, koruması gereken kişi var ve bir ayaklanmanın eşiğindeler. Silah deposunun şifrelerini çalması ile birlikte Karaceketliler harekete geçiyor ve ayaklanmanın ilk kısmını zaferle tamamlayarak Başkayer’i ele geçiriyorlar. Şimdi sıra Amerika ordusu ile savaşıp tüm düzeni yok etmekte ancak işler tabi ki o kadar kolay olmayacak ki kitabın sonunda gerçek Lila Hart yeniden gün yüzüne çıkarak sahte Daxton Hart’ın tarafında olduğunu gösteren ve Karaceketliler’in bir terörist grubu olduğunu, durdurulmaları gerektiğini açıklayan söylemlerde bulunuyor. Şimdi savaşın iki tarafında da bir Lila Hart var ve bunun yansımalarının neler olacağını okuyacağımız bir üçüncü kitap olacak. --SPOİLER-
VezirAimee Carter · Ephesus Yayınları · 20163,043 okunma